Dr. Alina Dascălu, medic primar obstetrică- ginecologie, a declarat că, dacă până nu demult menopauza era un subiect tabuu, andropauza era cu atât mai mult un subiect de care lumea nu vorbea. Din fericire, în ulima vreme, bărbaţii au început să se prezinte la medic. Alina Dascălu a explicat că sunt tratamente hormonale atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
”Dacă nu se vorbea de menopauză, de andropauză nici atât. În sfârşit, acum când femeile au început să spună ceea ce simt, bineînţeles că şi bărbaţii au venit şi au spus că şi ei au probleme (…) sunt probleme hormonale în cuplu”, a declarat Alina Dascălu.
Medicul a precizat că există terapii hormonale atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Nivelurile hormonare sunt diferite şi atunci trebuie să tratezi personalizat, în primul rând pe sexe şi apoi fiecare pacient este diferit. Adică nu este o reţetă generală pentru toată lumea. Este de spus că, de fapt, nu trebuie să aşteptăm andropauza…aşa, undeva după 50-60 de ani să se întâmple ceva. E bine să verificăm şi să optimizăm hormonal organismul, să facem o verificare a tuturor analizelor implicate în acest proces. Şi asta presupune să faci analize de sânge, apoi mergi la specialist şi, în funcţie de ce analize prezinţi, ţi se va prescrie un tratament personalizat”, a spus Alina Dascălu.
Medicul a precizat că tratamentul cu hormoni bioidentici poate fi aplicat pe corp, ca o cremă, pe suprafeţe mici ale organismului: ”În cantitate mică în spatele genunchiului sau la încheietura mâinii, adică să nu se înţeleagă acum că îşi dau cu cremă pe tot corpul şi e ceva complicat (…) Plus o serie de suplimente care ne ajută în metabolizarea corectă a hormonilor, pentru că hormonii, în momentul când îi prescrii, trebuie să se şi metabolizeze corect, nu să devină toxic în organism”.
Alina Dascălu s-a referit şi la aşa numita criză a bărbatului de 40 de ani.
”Bărbaţii, cumva, trebuie să afle că au o scădere a testosteronului în mod fiziologic în jur de 40 de ani, când cumva simt că nu mai au aceeaşi energie fizică, aceeaşi activitate în cuplu, activitate intimă şi se ajunge la aşa-zisa criza bărbatului de 40 de ani, când, pentru a-şi ridica «testosteronul», poate părăseşte familia şi îşi găseşte un stimulent mai tânăr sau poate îşi cumpără o maşină mai puternică, cumva încearcă să îşi mângâie orgoliul, cu toate că e vorba doar de scădere de testosteron. Dacă ar face o analiză a acestui hormon, ar vedea că a început să o ia pe panta descendentă”, a declarat Alina Dascălu.
Totuşi, pentru bărbaţi sunt şi veşti bune. Nivelul testosteronului nu scade la nesfârşit, spune specialistul.
”Dar, o veste bună pentru bărbaţi, nu scade la nesfârşit, precum hormonii feminini care la menopauză sunt aproape zero. Îşi revine puţin nivelul testosteronului, dar nu la valoarea pe care a avut-o undeva în tinereţe. Ei bine, rămâne în platou. Dar, lăsând la o parte numai partea asta de energie fizică, e foarte important să se ştie că testosteronul asigură protecţia pentru bolile cardiovasculare. De aceea sunt multe cazuri când se aude că avut 50 de ani şi a făcut infarct, nu avea niciun fel de problemă de inimă, nu se ştia bolnav cu nimic. Păi începe să scadă acest testosteron şi atunci eşti expus la aceste boli pentru că el asigură elasticitatea vaselor sanguine şi te protejează de a avea incidente de genul ăsta cardiace”, a explicat Alina Dascălu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.