Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică Ghidul privind încheierea acordurilor de interconectare, un document menit să faciliteze negocierile dintre furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru serviciile de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe şi mobile.
La începutul anului 2024, ANCOM a retras obligaţiile impuse la nivel naţional în sarcina operatorilor identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în reţelele publice de telefonie. Totodată, ANCOM a stabilit o perioadă tranzitorie de un an, până la 18 martie 2025, în care obligaţiile anterioare au rămas în vigoare.
Pentru a asigura un cadru coerent, transparent şi predictibil în realizarea interconectărilor între furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ANCOM a elaborat un ghid de bune practici.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ghidul conţine recomandări esenţiale privind transparenţa informaţiilor de interconectare, condiţiile tehnice şi economice, negocierea acordurilor şi rolul ANCOM. Prin îndrumările incluse, ghidul contribuie la reducerea duratei necesare pentru negocierea acordurilor de interconectare.
ANCOM va monitoriza în continuare acordurile de interconectare încheiate între furnizorii de reţele de comunicaţii electronice, pentru a se asigura că mecanismul interconectărilor funcţionează în mod eficient pe această piaţă chiar şi în contextul ridicării reglementărilor ex-ante. În acest scop, furnizorii au obligaţia de a transmite ANCOM copii ale acordurilor de interconectare şi după data de 18 martie 2025.
Ghidul privind încheierea acordurilor de interconectare în vederea furnizării serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe/mobile a fost consultat public în perioada 2 aprilie – 5 mai 2025 şi poate fi accesat aici.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.
Persoană de contact: Anca Gabriela CĂLIN, Şef Serviciu Comunicare şi Informare Publică, tel. 0372.845.414

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.