Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă au legat diabetul zaharat de modificări funcţionale şi structurale din creier şi au descoperit că unele complicaţii ale diabetului sunt legate deaceste  modificări la nivel cerebral.

Cu cât o persoană are mai mult timp diabet zaharat de tip 2, cu atât este mai probabil ca aceasta să experimenteze modificări în structura creierului, a constatat un studiu al cercetătorilor americani de la Michigan Medicine.

Cercetătorii care au analizat datele de la 51 de indieni americani Pima de vârstă mijlocie care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 au folosit o serie de teste de memorie şi limbaj dezvoltate de National Institutes of Health, numite NIH Toolbox Cognitive Battery, precum şi scanări RMN, pentru a determina relaţia dintre diabet, cogniţie şi creier.

Imagistica cerebrală a sugerat că participanţii la studiu cu o durată mai lungă de diabet zaharat de tip 2 au avut o grosime corticală medie şi volume de materie cenuşie mai mici, precum şi un volum crescut al hiperintensităţii materiei albe.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra rezultatelor privind sănătatea creierului şi subliniază importanţa prevenirii debutului timpuriu al diabetului zaharat de tip 2.

Cogniţia participanţilor la studiu cu diabet de tip 2 nu a fost diferită în comparaţie cu cei fără această afecţiune.

Rezultatele sunt publicate în Annals of Clinical and Translational Neurology.

„Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului”, a declarat primul autor Evan Reynolds, doctor în ştiinţe, cercetător şi statistician principal pentru NeuroNetwork pentru terapii emrgente de la Michigan Medicine

„Deşi nu am observat reducerea cogniţiei, prin intermediul NIH Toolbox, acest lucru ar putea să nu ofere o imagine completă. Faptul că am observat modificări negative în creierul propriu-zis oferă dovezi suficiente pentru a impune nevoia unui screening timpuriu în cazul tulburărilor cognitive la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, pentru a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor şi calitatea vieţii”, a menţionat el.

Echipa a mai descoperit că, anumite complicaţii ale diabetului, precum boala cronică de rinichi şi afectarea nervilor şi a vaselor de sânge din inimă, sunt legate de modificările structurale ale creierului.

Acest lucru este în concordanţă cu un alt studiu al echipei, care a constatat că în cazul complicaţiilor diabetului, acestea au crescut de 2,45 ori şansele de a dezvolta o tulburare cognitivă la persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Cercetătorii au fost surprinşi de faptul că neuropatia, de care pot fi afectate până la 50% dintre persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcţia cognitivă în cadrul studiului.

„Acest studiu este esenţial pentru înţelegerea modului în care diabetul afectează sănătatea creierului şi pune bazele pentru un studiu longitudinal mai amplu, care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menţine un creier sănătos”, a declarat autorul principal Eva Feldman, doctor în medicină şi doctor în ştiinţe, profesor de neurologie la U-M Medical School şi director al NeuroNetwork pentru terapii emergente la Michigan Medicine.

Potrivit specialistului, indiferent care sunt mecanismele de bază, prevenirea acestor afecţiuni la persoanele cu diabet zaharaT de tip 2 este esenţială pentru menţinerea sănătăţii creierului.

„Educarea publicului cu privire la riscurile pe care diabetul le prezintă pentru păstrarea unui creier sănătos face parte din misiunea noastră”, a precizat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.