Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, doar în primele 6 luni ale anului, 15.468 de asiguraţi cu insuficienţă renală au beneficiat gratuit de dializă, cu mult mai mult decât anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În doar primele 6 luni ale acestui an, aveam 15.468 de asiguraţi cu insuficienţă renală care beneficiază gratuit de dializă, ceea ce reprezintă 94% din cifrele raportate pentru 2022 (anul trecut, erau înscrişi în program 16.434 pacienţi)”, a transmis CNAS:

Preşedintele instituţiei, Andrei Baciu, afirmă că este o prioritate a CNAS să se asigure accesul la servicii medicale de calitate şi la cele de prevenţie.

”Cu o creştere semnificativă a numărului de pacienţi care necesită tratament pentru afecţiuni precum insuficienţa renală, este crucial să acordăm atenţie depistării precoce şi gestionării acestor probleme de sănătate. Tocmai de aceea, este esenţial să conştientizăm că avem la dispoziţie, de la 1 iulie, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani, care suferă deja de alte afecţiuni cronice, un cadru legal care permite depistarea timpurie şi a altor boli cronice. Mesajul meu rămâne constant: mergeţi la doctor, este investiţia pe care o faceţi nu doar pentru dumneavoastră, dar şi pentru familia dumneavoastră! Nu aşteptaţi să vă simţiţi rău pentru a căuta ajutor medical. Prevenţia vă ajută să evitaţi suferinţa”, a declarat dr. Andrei Baciu, preşedintele CNAS.

Potrivit datelor transmise de CNAS, consultaţia preventivă de depistare precoce a unor afecţiuni la adulţii care sunt înregistraţi la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice se acordă de 2 ori pe an.

Scopul consultaţiei este de a identifica şi interveni pentru ca pacienţii cu boli cronice să nu dezvolte şi alte afecţiuni precum:

● boli cardiovasculare şi metabolice

● cancer

● afecţiuni hepatice

● sănătatea mintală

● sănătatea reproducerii

”Persoanele asigurate, care au o afecţiune cronică, beneficiază de investigaţii paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultaţiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiţia ca persoanele respective să nu le fi făcut deja în anul în care are loc consultaţia de prevenţie”, a mai transmis CNAS:

Potrivit instituţiei, prevenţia este necesară pentru că, la finele primelor 6 luni ale acestui an:

  • 17.762 asiguraţi erau incluşi în Programul naţional de boli cardiovasculare
  • 15.468 asiguraţi erau incluşi în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică

”Aceste cifre subliniază o realitate importantă: pacienţii cu boli cronice sunt adesea predispuşi să dezvolte şi alte afecţiuni. Astfel, devine crucial să promovăm consultaţiile preventive şi serviciile de gestionare a bolilor cronice pentru a preveni complicaţiile şi pentru a asigura o calitate mai bună a vieţii pentru aceşti pacienţi”, au mai transmis oficialii CNAS.

Potrivit acestora, în trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au acordat 6.289 consultaţii de prevenţie pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani, care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu alte boli cronice decât cele pentru care se face prevenţia, peste 60% fiind acordate femeilor.

Cele mai multe consultaţii au fost acordate în Bucureşti – 1.159, Bihor – 448, Constanţa – 437 şi Iaşi – 316.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.