Caravana cu Medici, formată din 150 de medici specialişti sau rezidenţi, va porni în satele din România cu trei maşini, fiecare în valoare de 300.000 de euro, donate de Salvaţi Copiii. Caravana va ajunge anul acesta în 35 de localităţi din ţară şi va oferi consultaţii de medicinăm internă şi va acorda o atenţie specială copiilor şi gravidelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Caravana cu Medici s-a înfiinţat în anul 2014 la iniţiativa unor medici rezidenţi, iar acum a ajuns să aibă nu mai puţin de 150 de medici specialişti şi rezidenţi.

”Caravana cu Medici este o asociaţie care a luat naştere în anul 2014 la iniţiativa a cinci medici rezidenţi. Aceştia se confruntau cu două probleme principale şi anume dificultatea accesului la servicii medicale de bază în rândul populaţiei din mediul rural, dar şi cu lipsa educaţiei medicale cu care ne confruntăm încă. Astfel au hotărât să ia problema în mâinile lor şi aşa au apărut unităţile medicale mobile.În acest moment realizăm cu aceste unităţi medicale trei tipuri de caravane şi anume caravana de medicină internă dedicată adulţilor, caravană pediatrică şi caravană dedicată sănătăţii femeii. Complementar realizăm şi sesiuni de educaţie medicală. Acestea merg în trei direcţii şi anume cursuri de prim ajutor, educaţie nutriţională şi educaţie pentru igiena dentară”, a declarat la Medika TV, dr. Andra Postelnicu, vicepreşedinte Caravana cu Medici – Bucureşti.

Scopul acestei Caravane a fost de a aduce împreună voluntari, medici specialişt şi rezidenţi.

”Scopul nostru a fost încă de la început să aducem laolaltă o echipă multidisciplinară formată din 20-30 de participanţi voluntari, medici rezidenţi, medici specialişti, studenţi la medicină şi acum chiar şi asistenţi medicali, pentru a evalua starea de sănătate în populaţiile în care mergem, pe parcursul unui weekend”, a mai spus Andra Postelnicu.

Potrvit vicepreşedintelui  Caravana cu Medici – Bucureşti, 3 maşini de 300.000 de euro donate de Salvaţi Copiii vor merge în ţară.

”Pentru anul în curs ne propunem să ajungem în 35 de sate şi comune din ţara noastră. Proiectul deja este în curs de desfăşurare, iar caravanele cu unităţile mobile vor începe în luna aprilie, într-un sat din judeţul Brăila, apoi vor continua în luna mai cu o caravană destinată sănătăţii femeii, în judeţul Buzău, iar apoi o caravană pediatrică, în judeţul Vrancea”, a spus Postelnicu.

Întrebată cum s-a stabilit itinerariul, Andra Postelnicu a răspuns că sunt cereri pe site-ul Caravanei.

”Fiecare caravană începe cu o cerere pe site-ul nostru, www.caravanacumedici.ro. Acolo sunt completate câteva date de contact, iar mai apoi este menţionat şi motivul pentru care  se cere acea caravană. Oricine poate cere caravana, cel mai des întâlnite cereri le-am găsit de la autorităţile locale, de la preoţi, de la oameni din localitatea respectivă. Noi preluăm cererea, luăm contactul cu solicitantul, apoi mergem la faţa locului să vedem despre ce este vorba, iar apoi se organizează caravana propriu-zisă”, a explicat Postelnicu.

Pe de altă parte, Silvia Burcea, coordonatorul programului Sănătatea Mamei şi a Copilului-Salvaţi Copiii a explicat la Medika TV, importanţa acestei caravane.

”Acest parteneriat cu Caravana cu ;edici ne permite să mergem în zonele izolate, în zonele defavorizate, unde  identificăm foarte multe gravide cu sarcini neurmărite, de copii care  nu merg la medic şi în general de persoane vulnerabile care nu merg la medic, astfel încât să furnizăm acele servicii medicale care sunt  atât de necesare pentru persoanele care nu au posibilităţi”, a spus Burcea.

Silvia Burcea a mai spus că una din zece gravide nu a fost la un control în timpul sarcinii.

”Din cele mai recente statistici pe care noi le avem s-a dovedit că una din 10 gravide nu a fost la control în timpul sarcini, 34 la sută nu au fost la medicul ginecolog şi 50 la sută dintre cele care au fost la medicul ginecolog menţionează că analizele şi  ecografiile nu au fost gratuite.Vorbim de foarte multe probleme în mediul rural. Pe de-o parte persoanele care nu au acces la servicii ledicale din cauza distanţelor foarte mari la spitalul judeţean, din cauza lipsei de servicii la nivel rural şi din cauza lipsei resurselor sau a lipsei de informare”, a precizat Silvia Burcea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.