Organizaţia Salvaţi Copiii solicită abrogarea OUG prin care a fost desfiinţată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), arătând că o astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriaşe dificultăţi în coordonarea şi monitorizarea sistemului de protecţie a copilului. "Prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulţilor cu dizabilităţi se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greşelile din trecut", spun reprezentanţii Salvaţi Copiii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvaţi Copiii aminteşte că, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 68 din 6 noiembrie privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, "o instituţie de o importanţă crucială pentru respectarea drepturilor copiilor din România", Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a fost desfiinţată.

"O astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriaşe dificultăţi în coordonarea şi monitorizarea sistemului de protecţie a copilului, cu consecinţe directe în viaţa copiilor şi familiilor aflate în atenţia serviciilor de asistenţă socială", arată organizaţia.

Reprezentanţii Salvaţi Copiii susţin că motivarea măsurii de desfiinţare a ANPDCA prin menţionarea ”interesului public” este contradictorie, deoarece, în fapt, ignoră complet ceea ce, legal şi moral, este primordial pentru societatea românească: principiul constituţional al interesului superior al copilului - "Copiii [...] se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor". 

"Prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulţilor cu dizabilităţi se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greşelile din trecut. Excluderea copilului din considerentele politice ori administrative ale proaspătului guvern vor produce un recul în îmbunătăţirea vieţii copiilor români. Or, menirea oricărui guvern, indiferent de culoarea politică, este de a pune copilul şi drepturile lui în centrul preocupărilor sale", spun aceştia.

Salvaţi Copiii consideră că desfiinţarea acestei structuri strategice distincte, învestită cu competenţe clare în promovarea şi protecţia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare şi implementare a strategiilor şi planurilor de acţiune care vizează copilul.

"Ţinând seama de aceste aspecte, Salvaţi Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a art. 9 alin. 2 şi completarea OUG 68/2019 cu măsuri care să determine întărirea rolului ANPDCA pentru o mai bună coordonare a politicilor destinate copiilor şi familiilor acestora", spun reprezentanţii organizaţiei, arătând că au trimis adrese în acest sens premierului Ludovic Orban şi ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Ordonanţa de urgenţă privind restructurarea Guvernului a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, numărul ministerelor fiind redus la 16.

Conform documentului, la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, prin preluarea atribuţiilor de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Noua autoritate va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.