Salvamontiştii anunţă că există risc de avalanşă, ninsori, ploi şi vizibilitate scăzută în majoritatea masivelor montane, în acest sfârşit de săptămână. Odată cu vacanţa elevilor, numărul de turişti va creşte considerabil, dar traseele trebuie abordate cu responsabilitate, după analiza factorului de risc. În unele zone e zăpadă, în altele se pot practica sporturi acvatice, dar debitele apelor sunt mari şi pot deveni periculoase, avertizează specialiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvamont România a transmis o atenţionare pentru acest sfârşit de săptămână, în care vorbeşte despre risc de avalanşă, ninsori, ploi şi vizibilitate scăzută în majoritatea masivelor montane.

”Pentru acest week-end se anunţă ninsori, ploi şi creşteri ale temperaturii în majoritatea masivelor montane din ţară, iar stratul de zăpadă poate fi extrem de instabil. Doritorii de drumeţii montane trebuie sa abordeze traseele montane cu responsabilitate şi numai în urma unei analize corecte a factorului de risc”, spun salvamontiştii.

Potrivit acestora, turiştii trebuie să aibă un echipament adecvat sezonului de iarnă şi să solicite informaţii echipelor Salvamont privind nivelul riscului de producere a avalanşelor şi starea traseelor pe care doresc să le parcurgă.

La rândul lor, reprezentanţii Salvamont Salvaspeo Bihor, anunţă că se aşteaptă la creşteri ale numărului de turişti în zonele montane, odată cu vacanţa elevilor, şi vor monitoriza trei zone: Vârtop, Stana de Vale, Şuncuiuş.

„Pe Defileul Crişului Repede, zona Şuncuiuş-Vadu Crişului, primavara se instalează încet dar sigur, deschizând, astfel, posibilitatea abordării traseelor de escaladă, via ferrata şi, de ce nu, caiac-rafting, activităţi ce necesită anumite cunoştinţe şi echipament specific de protecţie şi asigurare folosit corespunzător. În privinţa sporturilor acvatice, din cauza precipitaţiilor sub forma de ploaie combinat cu topirea zăpezilor, practicanţii trebuie să conştientizeze că, la anumite debite de apă, pot apărea porţiuni periculoase pe cursurile de apă (Crişul Repede, Crişul Pietros)”, spun salvamontiştii bihoreni.

Tot ei anunţă că, în zonele Vârtop şi Stâna de Vale, înca este un strat consistent de zapadă care în anumite zone de creastă poate deveni instabilă.

”Cei care se deplasează în aceste zone la schi sau snowbord sunt sfătuiţi să NU meargă singuri, să îşi aleagă cu atenţie traseul şi să aibă asupra lor echipament specific”, mai spun salvamontiţii.

La rândul lor, meteorologii anunţă că în masivele Făgăraş şi Bucegi riscul producerii de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 281 de centimetri, iar la Vârful Omu 216.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.