Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat, marţi, că liderii formaţiunii au discutat despre formalizarea comisiei de anchetă în ”Afacerea sparanghelul”, dorind ca ”adevărul să iasă la lumină”. ”Să aflăm şi noi cum a fost posibil ca peste 2.000 de cetăţeni români să plece din zone infestate cu avioanele spre Germania într-o zonă roşie pe harta coronavirusului”, a afirmat Romaşcanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi se va decide - am mai vorbit despre acest lucru - se trece la formalizarea Comisiei pentru anchetă în afacerea sparanghelul. Este evident că avem nevoie de informaţii să ştim exact ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au luat măsuri de către autorităţile române pentru a proteja, atât dreptul la sănătate, cât şi dreptul la muncă onestă şi corectă a românilor care au plecat acolo. Este evident dreptul românilor să plece pentru a-şi căuta un trai mai bun, dar acest lucru este natural că autorităţile statului să răspundă şi să ne spună ce au făcut pentru a-i proteja”, a declarat, marţi, într-o confernţă de presă Lucian Romaşcanu.

Potrivit acestuia, ”sunt dovezi indiscutabile că nu au fost decizii individuale ale cetăţenilor, au fost companii care şi-au înfiinţat puncte de lucru în Germania, ducând oamenii acolo şi apoi pe unii dintre ei abandonându-i”.

”Această comisie de anchetă vine să scoată adevărurile la lumină şi să aflăm şi noi cum a fost posibil ca peste 2.000 de cetăţeni români să plece cu autocare, cu maşini din zone infestate cu avioanele spre Germania, într-o zonă de asemenea roşie pe harta coronavirusului”, a mai afirmat Romaşcanu.

Începând din 9 aprilie, mai multe curse charter cu muncitori sezonieri români, majoritatea în agricultură, au pecat către Germania, dar şi către alte destinaţii din Europa.

Modul în care aceştia au plecat, inclusiv aglomeraţia din aeroporturi, dar şi condiţiile contractuale au provocat comentarii şi critici, vizând protecţia de care beneficiază sezonierii din partea statului român.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.