Brexit-ul aduce îngrijorare pentru mulţi tineri români care muncesc sau studiază în Marea Britanie. Dacă unii se tem că ar putea să îşi piardă locurile de muncă, alţii spun că vor evita să plece o perioadă în România de frica unor noi măsuri care ar putea fi impuse la frontieră, în timp ce aceia care lucrează de ani buni în Regat sunt îngrijoraţi pentru economiile strânse cu greu în lira sterlină, aflată în declin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diana Dăboveanu, o tânără originară din oraşul Caracal, se află în Marea Britanie de câţiva ani, împreună cu soţul şi băieţelul, lucrând ca asistentă medicală pentru o firmă de recrutare care furnizează personal pentru clinicile britanice.

Deşi spune că nu se aşteaptă să existe schimbări rapide în Regatul Unit după Brexit deoarece "nimic nu se mişcă foarte repede în UK", Diana recunoaşte că străinii ar putea fi afectaţi de măsurile privind dreptul de muncă, dar şi de declinul lirei, în care şi-au strâns economiile pe care să le trimită în ţară.

"Scade lira, ceea ce ne afectează la depozite când o să facem schimburile valutare între liră şi leu. Asta înseamnă automat mai puţini bani către România, acolo unde sunt familiile noastre. Cred că o altă problemă va fi la intrarea în ţară, când va trebui să folosim paşaportul şi nu vom mai putea trece rapid cu buletinul, ca şi până acum", spune Diana Dăboveanu.

Tânăra româncă susţine că Brexit-ul ar putea avea şi o parte bună pentru străinii care se află deja în Regatul Unit al Marii Britanii, deoarece numărul celor care vor mai veni va fi limitat şi solicitarea de forţă de muncă în anumite domenii este încă mare în această ţară.

"Pe de altă parte, ar putea creşte payrate-ul (plata pe oră) către salariaţii străini calificaţi. În cazul meu, spre exemplu: sunt asistent medical străin, lucrez pentru agenţii de asistenţi medicali ce furnizează personal către clinicile medicale care au nevoie. Momentan iau 30 de lire pe oră la agenţie, nu ca salariat permanent. Acum, după Brexit, va creşte plata pentru că nu mai intră europeni în UK aşa uşor, însă va exista în continuare nevoia de forţă de muncă pe piaţa britanică. Criză oricum era de cadre medicale, aşadar cei deja existenţi vor fi plătiţi mai bine", explică Diana.

Tânăra spune că nu se aşteaptă ca schimbările să fie foarte rapide în Marea Britanie după acest referendum, chiar dacă măsura ieşirii din UE este una neaşteptată şi radicală.

"Oricum va fi un proces greoi. Nimic nu se mişcă foarte repede in UK. Aproape totul merge slow (încet - n.r.). Poate prima schimbare vizibilă va fi folosirea paşaportului la intrarea în ţară", consideră românca.

Cosmin Răduţ este un alt tânăr român care munceşte în Marea Britanie, locuind de şase luni lângă Manchester.

"Momentan, Brexit-ul nu mă afectează cu nimic. Din ce am auzit, cine are acte aici are la dispoziţie doi ani să aplice pentru viză. Toţi imigranţii din Anglia sunt revoltaţi pe treaba asta, dar nu avem ce face. Bine oricum nu cred că va fi pentru nimeni, în următorii ani, în Marea Britanie. Cred că o să dispară o grămadă de locuri de muncă, o să crească facturile pentru că, după cum vedeţi, se face o gaură mare în buget şi va trebui acoperită de undeva", spune tânărul.

Cosmin Răduţ povesteşte că a plecat din Alba Iulia în Marea Britanie atras de posibilitatea unui câştig mai bun decât în ţară.

"Eu lucrez legal în Marea Britanie, am acte. Am venit aici să fac bani, însă, dacă lira o sa scadă drastic, pe mine, dar nici pe alţi străini aflaţi ca şi mine la muncă aici, nu ne ajută treaba asta deloc. Da, vreau să rămân aici, pentru că este un trai mai bun decât în România. Cred că voi rămâne atâta timp cât pot să am un loc de muncă, să câştig şi să trăiesc decent", afirmă Cosmin Răduţ.

Tânărul povesteşte că englezii pe care îi cunoaşte au păreri "extremiste" şi chiar "rasiste" când vine vorba de străinii care lucrează la ei în ţară, iar mulţi dintre britanicii pe care îi cunoaşte sau cu care lucrează au votat la referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Atât el, cât şi prietenii lui care sunt de puţin timp în Marea Britanie spun că se gândesc să evite să se întoarcă în România în această perioadă, de teama unor măsuri restrictive la frontieră.

Un alt tânăr, din Craiova, aflat în prezent la studii în Marea Britanie, spune că nu înţelege de ce au votat cetăţenii britanici pentru ieşirea din Uniunea Europeană deoarece această măsură ar putea diviza Regatul Unit.

Tânărul, care doreşte să nu i se cunoască identitatea pe motiv că poate vorbi "fără ocolişuri", povesteşte că este student de doi ani la o importantă universitate londoneză şi susţine că niciodată nu a fost tratat de profesorii săi ca un imigrant.

"Am fost mereu tratat corect de profesorii mei. În schimb, colegii care provin din familii britanice ne privesc mereu cu superioritate pe toţi cei care venim din statele din Est. Am prieteni polonezi, indieni, italieni, francezi, însă doar câţiva britanici, pentru că sunt reci şi distanţi", spune tânărul.

Studentul român susţine că Brexit-ul va avea repercusiuni cu siguranţă asupra studenţilor români care vor să înveţe în Marea Britanie deoarece vor avea acces mai greu la bursele de studiu internaţionale.

Şi Claudiu Cimpoieş, din Alba Iulia, a renunţat la locul de muncă din România pentru unul plătit cu "minimul pe economie" în Marea Britanie.

"Am plecat din Alba Iulia, unde lucram la o televiziune locală, şi am venit în Anglia în octombrie 2015. Am un pic peste opt luni de trai englezesc. Locuiesc în Mansfield şi lucrez la un depozit de haine. Mi-am găsit o slujbă printr-o agenţie de recrutare a forţei de muncă şi chiar dacă sunt plătit cu minimul pe economie, 7,2 lire pe oră, sunt mulţumit. Lucrez patru zile, apoi am patru zile libere. 12 ore pe zi, ce-i drept, dar munca nu e deloc grea. În principiu, dacă munceşti iţi permiţi orice în Anglia. Totul e să munceşti şi să-ţi vezi de treabă", povesteşte Claudiu Cimpoieş.

Tânărul spune că se află în Marea Britanie cu prietena sa şi în cele opt luni au reuşit să viziteze câteva zone, dar şi să îşi cumpere un autoturism.

El crede că românii care deja sunt în Regatul Unit nu vor fi afectaţi de ieşirea ţării din Uniunea Europeană, însă va fi mult mai greu pentru cei care ar dori să vină de acum încolo în Marea Britanie.

La rândul său, Darius Dumitru Damian, din Alba Iulia, este unul dintre românii care au reuşit să obţină cetăţenia britanică, iar la referendumul de joi a votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

"Eu am votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Locul ei este acolo, la fel cum în această Europă unită este şi locul României, Italiei, Germaniei sau Franţei. Mă mâhneşte rezultatul şi cred că acest vot va aduce schimbări în timp, care vor afecta orice cetăţean britanic", susţine Darius.

Tânărul afirmă că nu se aşteaptă la schimbări majore în scurt timp, însă crede că într-o perioadă mai lungă ar putea să apară probleme economice şi o reducere simţitoare a locurilor de muncă.

"După părerea mea, românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie vor putea rămâne şi munci în continuare. Afectaţi vor fi doar cei care vor dori să vină, deoarece nu cred că li se vor mai elibera documentele necesare angajării. Totuşi, cei care suntem deja aici vom fi afectaţi în măsura în care, cu siguranţă, se vor împuţina locurile de muncă, anumite costuri vor creşte, iar banii pe care reuşeam să-i economisim şi să-i trimitem acasă nu vor mai fi aşa mulţi din cauza declinului în care va intra lira sterlină", este de părere Darius Dumitru Damian.

El povesteşte că se află în Marea Britanie de peste 12 ani şi locuieşte cu soţia şi cele trei fetiţe în zona Londrei.

El spune că prietenii săi care au cetăţenie britanică au votat cu toţii pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană deoarece au înţeles cât de importantă este "unitatea Europei".

"După rezultatul referendumului, ascultăm cu toţii la radio, citim pe internet sau urmărim televiziunile de ştiri pentru a încerca să aflăm ce se va întâmpla. Viaţa noastră deja este aici, suntem cetăţeni ai acestei ţări şi vrând-nevrând tot ceea ce se va întâmpla aici, bun sau rău, va trebui să îl ducem şi noi. Sunt zvonuri privind divizarea ţării, alţii vorbesc de un declin economic, lira e în scădere şi e normal să fim îngrijoraţi pentru locurile de muncă, pentru economiile noastre strânse cu greu sau pentru viitorul copiilor noştri. Avem însă încredere că va fi bine şi Brexit va fi doar un duş rece pentru politicieni", conchide tânărul român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.