Meteorologii anunţă că, duminică, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este ”mare”, zăpada având un strat consistent de peste doi metri. La altitudini mai mici, este risc de gradul trei, adică ”însemnat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş şi Bucegi, ”stratul de zăpadă este puţin stabilizat, mai ales în partea superioară, unde este umezit şi prezintă coeziune relativ slabă la stratul vechi aflat dedesubt”. 

”Pe văi şi în zonele adăpostite sunt prezente depozite însemnate, iar pe versanţi, numeroase plăci de vânt. Precipitaţiile aşteptate, cumulate cu apa rezultată în urma topirii din zilele precedente se vor acumula în partea superioară a stratului şi vor acţiona ca o suprasarcină ce poate declanşa avalanşe spontane de topire care să angreneze straturile instabile de zăpadă din partea superioară a stratului, mai ales pe pantele mai înclinate. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcăre cu turişti sau schiori”, anunţă meteorologii. 

Potrivit acestora, la Bâlea Lac şi Vârful Omu, stratul de zăpadă depăşeşte doi metri. 

La altitudini mai mici, este risc de gradul trei, adică ”însemnat”. 

Avertizarea meteorologilor este valabilă duminică, până la ora 21.00, dar se poate prelungi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.