Autorităţile din Cluj impun restricţii după ce numărul de cazuri din judeţ a explodat, ajungându-se la 227 de cazuri noi în 24 de ore. Prefectul judeţului, Mircea Abrudean, susţine că "la cum se mişcă lucrurile şi cum evoluează cifrele" se va ajunge "în foarte scurt timp şi la nivelul municipiului Cluj-Napoca în jurul cifrei de 3 la mie” şi cataloghează situaţia drept una foarte gravă, dând asigurări că "tot ce înseamnă amenzi, sancţiuni se va aplica fără niciun fel de ezitare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a adoptat, joi, o hotărâre potrivit căreia, începând de vineri, purtarea măştii de protecţie este obligatorie nu doar în spaţiile publice închise, mijloace de transport în comun, ci şi la locul de muncă şi în spaţiile comerciale, iar în localităţile care au depăşit rata de infectare de 3 la o mie de locuitori - Câţcău cu 7,55 ‰,  Sic cu 4,36‰ şi Gherla cu 4,24‰ - masca trebuie purtată tot în mod obligatoriu şi în spaţiile exterioare, exceptaţi fiind copiii mai mici de cinci ani.
 
Prin aceeaşi hotărâre, autorităţile publice sunt obligate să asigure la intrarea în instituţii dezinfectarea obligatorie a mâinilor tuturor celor care intră în clădiri şi triaj epidemiologic. Totodată, sunt interzise participarea la pelerinaje sau procesiuni religioase în alte localităţi decât cele de domiciliu, organizarea de evenimente private în spaţii închise sau deschise şi se suspendă activităţile la piscine, locuri de joacă, baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri. În schimb, e permisă organizarea de workshopuri sau cursuri de instruire pentru adulţi, în spaţii închise cu participarea a cel mult 25 de persoane, cu maximum 50 de participanţi în spaţii deschise.
 
"În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri”, mai prevede hotărârea CJSU Cluj.
 
Autorităţile clujene au adoptat, de asemenea, măsuri care transpun, pe plan local, restricţiile privind limitarea progresivă sau chiar suspendarea activităţilor restaurantelor în localităţi, în funcţie de gradul de infectare, aşa cum acestea au fost decise prin Hotărâre de Guvern adoptată miercuri după-amiază. 
 
De asemenea, CJSU Cluj a aprobat schimbarea scenariilor în care funcţionează mai multe unităţi de învăţământ, în contextul unei creşteri semnificative a îmbolnăvirilor. 
 
Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a catalogat evoluţia cazurilor de COVID-19 din judeţ drept "extrem de alarmantă”, arătând că situaţia este "mai mult decât îngrijorătoare, iar aceste măsuri sunt absolut necesare”.
 
"La cum se mişcă lucrurile şi cum evoluează cifrele, vom ajunge în foarte scurt timp şi la nivelul municipiului Cluj-Napoca în jurul cifrei de 3 la mie. După ce depăşim 3 la mie, intrăm cu alte scenarii (...) putem lua în calcul inclusiv carantinarea unităţii administrativ-teritoriale, în anumite condiţii, ţinând cont de mai mulţi factori”, a declarat Abrudean, joi, într-o declaraţie de presă.
 
El a precizat că la calculul ratei de infectare se iau în considerare 327.700 de locuitori, fără studenţi şi cei care nu au domiciliu la Cluj-Napoca.
 
Mircea Abrudean a arătat că evenimentele private constituie unul dintre motivele răspândiri virusului, lucru care reiese din anchetele epidemiologice, în acest context el susţinând: "nu are sens să încercăm să găsim tertipuri, s-au mai încercat lucruri de acest gen şi nu va fi bine pentru cei care o fac”.
 
El a făcut "recomandarea fermă" către clujeni să poarte masca de protecţie chiar şi acolo unde nu este obligatoriu, arătând că a devenit  obişnuinţă ca în municipiul Cluj-Napoca să se poarte masca de protecţie şi în spaţiile exterioare, dar că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple în tot judeţul.
 
"Capacitatea spitalelor COVID este la maxim, motiv pentru care am introdus spitalul Clujana în linia COVID, spital de fază II, pentru a ajuta la evaluarea pacienţilor pozitivi”, a declarat prefectul.
 
Abrudean a menţionat că foarte multe focare au izbucnit în urma vizitelor private, precizând că nu se referă la evenimente cu număr mare de participanţi, ci la vizitele între rude sau prieteni.
 
"Situaţia este foarte gravă şi de aici până la una critică nu este departe, nu este mult loc”, a declarat prefectul de Cluj.
 
El a arătat că "tot ce înseamnă amenzi, sancţiuni se va aplica fără niciun fel de ezitare”. 
 
"Strada Piezişa este un focar de infecţie la nivelul municipiului Cluj-Napoca în momentul de faţă, avem câteva focare care au izbucnit de acolo, de la petrecerile care se organizează acolo”, a precizat prefectul, explicând astfel de ce în zonă a fost dislocat un "dispozitiv impresionant de forţe de ordine care patrulează permanent”.
 
Incidenţa cazurilor COVID-10 la nivelul municipiului Cluj Napoca este 2,18 la o mie de locuitori, înregistrându-se focare la Opera Maghiară, la Ambulanţă şi în alte instituţii.
 
"Neglijenţa va fi analizată de toate organele abilitate şi vor spune ei dacă a fost sau nu neglijenţă penală. Sigur că e puţin trist să constaţi într-o instituţie de cultură că există asemenea focare şi un număr impresionant de oameni care s-au infectat acolo, e clar că nu s-au respectat niciun fel de reguli (...) Ancheta epidemiologică e în desfăşurare, în cazul în care se identifică elemente care pot duce la o răspundere penală vor prelua cei de la IPJ”, a precizat prefectul de Cluj, întrebat despre focarul de COVID-19 de la Opera Maghiară.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.