Câteva sute de persoane au ţinut un moment de reculegere, cu lacrimi în ochi, la împlinirea unui an de la izbucnirea incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti, duminică seară, la ora 22.32, în timp ce reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 au pornit un reflector pentru a lumina cerul, în faţa clubului, în memoria celor 64 de victime ale tragediei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Multe dintre persoanele prezente la eveniment, care aveau chipurile transfigurate de durere, privind în gol şi cu ochii în lacrimi, au păstrat momente de reculegere, s-au ţinut de mână şi s-au îmbrăţişat în amintirea tragediei în care au pierit prieteni, rude, colegi.

”Lumina reflectorului simbolizează copiii noştri care se ridică spre cer. În urmă cu un an, au plecat la ora 22.32, când a izbucnit incendiul şi am vrut, prin această lumină, să mai arătăm o dată şi să aducem aminte de tot ce s-a întâmplat”, a spus Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, tată al unui tânăr care a murit la vârsta de 22 de ani în urma incendiului, pentru Agenţia de presă News.ro.

Reflectorul va rămâne pornit până la miezul nopţii, a precizat Eugen Iancu.

La evenimentul de duminică seară din faţa clubului Colectiv au fost prezenţi unii dintre răniţii din incendiu şi apropiaţi ai victimelor. 

În mulţime s-a aflat şi deputatul Remus Cernea, care a venit însoţit de partenera lui de viaţă.

O mamă a unei victime a incendiului a refuzat să comenteze, precizând că i se pare ”mai onest aşa” şi că durerea pe care o simte în aceste momente este ”prea mare pentru a o descrie în cuvinte”.

Colectiv - comemorare (Foto: Ana Anitoiu/ News.ro)
Colectiv - comemorare (Foto: Ana Anitoiu/ News.ro)

O tânără cu lacrimi în ochi a spus că deşi nu a cunoscut niciuna dintre victime a ales să participe duminică seară la evenimentul de duminică seară din faţa clubului Colectiv, pentru că ea încă ”se mai poate trezi pentru a face lucruri”. 

”Ei nu mai pot”, a mai spus tânăra, extrem de emoţionată. 

”Aprinderea reflectorului este doar un simbol. Nu este suficient. Nu s-a schimbat absolut nimic. A apărut legea antifumat, dar pun pariu că se va reveni la forma iniţială în cel mult doi ani. Schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi”, a adăugat aceeaşi tânără prezentă la eveniment.

La câteva minute după pornirea reflectorului, un bărbat a provocat un conflict între jandarmi şi câţiva participanţi, după ce a înălţat două lampioane roşii. 

”M-a deranjat pentru că oamenii ăştia au murit din cauza focului, iar în preajmă se află case. Gândiţi-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă un lampion ar fi aterizat pe una dintre ele. Poliţiştii v-au atras atenţia, dumneavoastră aţi refuzat să îi ascultaţi”, i-a reproşat unul dintre participanţi bărbatului care a lansat cele două lampioane. 

Bărbatul nemulţumit a acuzat şi jandarmii că nu au intervenit la timp pentru a opri lansarea lampioanelor. 

Un alt tânăr prezent în faţa clubului Colectiv duminică seară a spus că iniţiativa de a lansa lampioane la ora la care a izbucnit incendiul din urmă cu un an a fost extrem de nepotrivită. 

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa clubului Colectiv se mai află câteva zeci de persoane, care aprind candele şi lumânări, se reculeg şi fotografiază altarul din faţa clubului.

Unele dintre aceste persoane citesc şi fotografiază un panou pe care sunt inscripţionate două poezii dedicate victimelor, intitulate ”Îngerii din #Colectiv” şi ”Pe aripi de îngeri”, alături de fotografiile celor 64 de persoane care au murit în urma incendiului.

În faţa clubului a fost amplasat şi un banner pe care a fost scris un mesaj în memoria fotografei Teodora Maftei şi a celorlalte victime din Colectiv: ”A trecut un an... nimic nu s-a schimbat. Ne e dor de voi, de tine, Teo... şi de al tău aparat!”.

Alte câteva persoane se află în faţa monumentului ridicat în memoria victimelor în Piaţa Bucur, unde păstrează momente de reculegere, depun lumânări şi se roagă pentru sufletele celor dispăruţi.

Pe gardul care înconjoară monumentul au fost aşezate mai multe bannere cu mesaje precum ”A trecut un an şi niciun vinovat. Fraţilor, nu v-am uitat! Colectiv”, ”Avem acasă copii, n-o să-i ardeţi de vii!” şi ”30.10.2015 Noi nu uităm!”.

Mii de oameni s-au perindat pe parcursul zilei de duminică prin faţa clubului Colectiv, unde au aprins lumânări, au depus buchete şi coroane de flori, au ţinut momente de reculegere şi au vărsat lacrimi în faţa fotografiilor victimelor sau au suspinat în timp ce au mângâiat numele celor care au pierit în urma incendiului, gravate pe soclul unui monument în forma unui înger, care a fost inaugurat în memoria lor, în Piaţa Bucur, în jurul orei 12.00, în prezenţa Principesei Margareta şi a Principelui Radu.

Dupa câteva ore de la inaugurare, monumentul a fost înconjurat de sute de candele şi lumânări aprinse, iar soclul din piatră a fost acoperit cu buchete de flori. Lângă monument a fost depusă şi o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, după ce un sobor de preoţi l-a sfinţit, la finalul unei slujbe de pomenire a victimelor.

Un alt monument ridicat în memoria victimelor din clubul Colectiv a fost sfinţit duminică la prânz în curtea bisericii Sfântul Nicolae-Broşteni din Capitală. Iniţiativa ridicării acestui monument din marmură a aparţinut Arhiepiscopiei Bucureştiului. 

Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane albe cu aripi duminică după-amiază la finalul Marşului tăcerii, la care au participat aproape 5.000 de persoane. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina, pentru a îi reprezenta pe cei care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului.

Printre personalităţile care au venit duminică în fata clubului Colectiv pentru a-şi aduce omagiile s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul de Interne - Dragoş Tudorache, ministrul Sănătăţii - Vlad Voiculescu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - Violeta Alexandru şi alti politicieni, precum şi Principesa Margareta şi Principele Radu, însoţiţi de alţi membri ai familiei regale.

Şi-au adus omagiile şi reprezentanţi ai cancelariilor străine, printre care s-au numărat ambasadorul SUA, Hans Klemm, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, şi ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul.

Duminică, de la ora 17.15 până în jurul orei 23.00 au susţinut concerte caritabile la Berăria H din Capitală artişti trupe precum Fallen, Gray Matters, Coma, Anton, Krypton, Awake, Altar şi Trooper. Spectacolul a făcut parte dintr-un festival organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010, început vineri, în care au mai susţinut concerte de caritate artişti precum Compact, Nexus, Florin Chilian şi Talisman. Banii strânşi din vânzarea biletelor vor ajunge la răniţii din Colectiv care încă mai au nevoie de tratament medical.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani.

În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.