O maternitate nouă construită în perioada 2009-2012 în Buzău şi inaugurată de formă în anul electoral 2012 stă nefolosită de aproape patru ani, în timp ce femeile sunt nevoite să nască într-o clădire veche de jumătate de secol, fără tencuială, cu holuri insalubre şi cu ferestre zidite cu cărămizi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua maternitate din Buzău a fost construită în perioada 2009 - 2012 de Consiliul Judeţean Buzău pe vremea când instituţia era condusă de Victor Mocanu. Maternitatea proiectată să coste iniţial în jur de patru milioane de euro a înghiţit până la momentul inaugurării formale, în iunie 2012, aproximativ 15,5 milioane de euro, fără ca ea să fie măcar finalizată.

Cu toate acestea, nimic nu l-a împiedicat pe fostul preşedinte al Consiliului judeţean Buzău, Victor Mocanu, să inaugureze noua unitate spitalicească în data de 1 iunie 2012, în scopul de a-şi atrage capital electoral pentru alegerile care urmau să se desfăşoare şi unde Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat, după ce USL a desemnat un alt candidat pentru funcţia respectivă.

La inaugurarea noii unităţi spitaliceşti, buzoienii nu au avut acces decât în două din cele patru etaje pregătite special cu aparatură închiriată pentru a arăta investiţiile făcute de Consiliul Judeţean. Au putut fi văzute atunci mese de operaţie ultramoderne în sălile de operaţii din blocul operator, paturi spitaliceşti de ultimă generaţie, monitoare fetale, ecografe 4D şi saloane ca din revistele de specialitate, toate fiind amenajate formal cu aparatură medicală şi mobilier închiriat doar pentru imagine, în scop electoral.

Inaugurarea noii unităţi medicale nu a avut însă efectul scontat şi fostul preşedinte al CJ Victor Mocanu a pierdut alegerile, în locul său venind pe funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cristi Bîgiu.

După ce a verificat toate documentele şi a văzut care este stadiul real al lucrărilor la noua maternitate în luna august 2012, noul preşedinte al CJ, Cristi Bîgiu, a reziliat contractele de închiriere a aparaturii medicale prin care Consiliul Judeţean plătea lunar 50.000 de euro pentru a ţine în saloanele şi sălile de operaţie ale noii unităţi medicale mobilier şi aparatură medicală.

Acela a fost momentul în care DNA a început cercetările într-un dosar care-l viza pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, cercetat ulterior pentru „inaugurarea aparentă a sediului noii maternităţi, contractul de închiriere fiind lipsit de utilitate, iar cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.”.

După finalizarea cercetărilor, la sfârşitul anului 2013, Victor Mocanu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi continuată (17 acte materiale), proces aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Întrucât lucrările nu erau gata, între constructor şi Consiliul Judeţean fiind semnat, în iunie 2012, un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, care avea o anexă cu 11 puncte referitoare la lucrări nefinalizate, noua conducere a administraţiei judeţene a dat în judecată constructorul pentru nefinalizarea lucrărilor. Instanţa a admis acţiunea CJ şi a obligat firma să termine lucrările conform contractului, iar recepţia finală a avut loc în octombrie 2013.

În acelaşi an, a fost construită şi staţia de oxigen a noii unităţi spitaliceşti fără de care unitatea medicală nu ar fi putut primi aviz de funcţionare.

De la sfârşitul anului 2013, Consiliul Judeţean a încercat, fără prea mult succes, să găsească resursele financiare necesare dotării cu aparatura medicală, la momentul respectiv existând mai multe promisiuni din partea Guvernului. Primii bani au fost daţi de Guvern la sfârşitul anului 2013, când a fost achiziţionată aparatură medicală de 3,24 milioane de lei.

Discuţiile cu Guvernul pentru alocarea de fonduri necesare au continuat  până în septembrie 2014, însă, fiind an electoral, nu s-au găsit banii necesari pentru cumpărarea de aparatură medicală, astfel că, în octombrie, Consiliul Judeţean a contractat de la o bancă privată un împrumut în valoare de 10 milioane de euro pentru achiziţia aparaturii medicale şi non-medicale.

După contractarea împrumutului, au fost declanşate procedurile preliminare achiziţiei, iar în aprilie 2015 a început licitaţia pentru achiziţia de aparatură medicală şi non-medicală. Întrucât procedura era destul de anevoioasă, au fost scoase la licitaţie mai multe loturi de echipamente, iar după finalizare şi perioade de evaluare totul se încheie la jumătatea lunii februarie 2016, când sunt semnate contractele de achiziţie.

În tot acest timp, femeile din Buzău care nu au bani să nască în spitale private sunt nevoite să se ducă în maternitatea veche, care nu mai seamănă demult a unitate sanitară. Clădirea a fost construită în anul 1960 cu destinaţia iniţială de închisoare, iar ultima reparaţie capitală a avut loc în 1970. De atunci, din păcate, nu s-a investit mare lucru, cu excepţia câtorva elemente de tâmplărie exterioară, lenjerii şi strictul necesar de instrumentar şi aparatură medicală.

La intrarea în vechea maternitate din Buzău te întâmpină un peisaj sumbru. Clădirea nu mai are tencuială, holurile sunt insalubre, iar multe ferestre au fost zidite cu cărămizi pentru că nu au existat bani pentru tâmplărie termopan. În interiorul clădirii, totul este într-un grad avansat de uzură: cabinetele, mesele ginecologice vechi de 30 de ani, mobilierul şi instrumentarul medical. În plus, nu se respectă circuitele funcţionale, nu se respectă raportul suprafaţă/pat/bolnav, instalaţiile sanitare sunt defecte, iar riscul de infecţii intraspitaliceşti este destul de mare.

Tocmai din această cauză autorităţile judeţene spun că se grăbesc să termine lucrările, iar noua maternitate să devină funcţională.

De la începutul acestui an, conducerea CJ se întâlneşte, săptămânal, cu responsabilii din cadrul maternităţii şi pun pe hârtie tot ce este necesar pentru ca într-un timp cât mai scurt să poată fi în sfârşit inaugurată noua maternitate.

La un moment dat, a fost luată în discuţie şi posibilitatea mutării în noul spaţiu a unei părţi din vechea aparatură care mai era funcţională, însă acest lucru nu a mai fost necesar, în condiţiile în care la finalizarea licitaţiilor pentru achiziţionarea loturilor de echipamente medicale nu au existat contestaţii care să ducă la întârzieri în livrarea acestora.

„Au fost finalizate toate licitaţiile, nu au existat contestaţii şi au fost semnate contractele de atribuire. Cel mai important este că noua maternitate va deveni, în sfârşit, funcţională şi ea va utiliza exclusiv aparatură medicală nouă. Totodată, firmele care vor livra noile echipamente au obligaţia, prin contract, să instruiască personalul care va lucra pe aceste echipamente”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

La acest moment, în noua maternitate de pe strada Victoriei se lucrează de zor. Au fost montate jaluzelele, a fost adus mobilierul şi se lucrează intens la montarea acestuia. Echipele de muncitori trebuie să termine cât mai curând montarea mobilierului întrucât până cel târziu la 31 martie trebuie livrată ultima parte a aparaturii medicale.

Noua maternitate este formată din două corpuri de clădiri care comunică între ele. Astfel, corpul format din parter şi un etaj cuprinde zona de primiri urgenţe, cabinete medicale, săli de mici intervenţii şi blocul operator, iar în celălalt corp, format din parter şi patru etaje, sunt saloanele, rezervele şi sălile de naştere. La subsolul celor două corpuri care comunică între ele se găsesc mai multe spaţii tehnice, spălătoria şi vestiarele.

De la începutul acestui an, au fost verificate din nou toate instalaţiile sanitare şi electrice, a fost făcută revizia tuturor ascensoarelor, a fost făcută proba staţiei de oxigen, a sistemului de protecţie împotriva incendiilor şi a fost verificat generatorul electric în caz de avarie.

Toate saloanele noii maternităţi sunt de câte două persoane. Pe fiecare etaj sunt câte 13 saloane şi două rezerve, dar si câte o rezervă pentru persoane cu handicap, toate fiind dotate cu sisteme electronice de comunicaţie, dar şi de monitorizare a prezenţei personalului medical în salon.

Fiecare salon permite cazarea a două paciente alături de copiii nou-născuţi, iar un grup sanitar este comun lpentru două saloane. Toate saloanele şi rezervele sunt dotate cu sisteme de comunicaţie şi sistem de monitorizare a prezenţei personalului medical în salon.

„Dacă un pacient are nevoie de ajutor, apasă un buton si poate vorbi pentru a spune de ce are nevoie. De asemenea, în momentul în care personalul medical intra în salon trebuie obligatoriu să îşi semnaleze prezenţa apăsând unul din butoanele de pe panoul verde pentru asistentă, albastru pentru medic si galben pentru infirmieră. Apăsând aceste butoane, la uşa salonului se aprinde o lampă în culoarea corespunzătoare - verde, albastru sau galben - astfel că oricând poţi şti unde anume este personalul medical de care ai nevoie să nu fii nevoit să îl cauţi în toate saloanele. În plus, toate aceste semnalizări se înregistrează pe un server, astfel încât se ştie întotdeauna cine s-a aflat în salon, la ce oră  etc”, a explicat pentru News.ro unul dintre programatorii sistemului aflat la lucru pentru ultimele reglaje ale sistemului de comunicaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.