Zeci de lumânări care spun povestea timişorenilor ce au murit în timpul Revoluţiei din 1989 sunt aprinse în aceste zile la Timişoara, spunând povestea celor care au strigat ”Libertate” şi ”Jos comunismul” acum 27 de ani şi care au sperat că România va avea un viitor. Sunt lumânări simbol, care au fotografia sau numele celor ”care şi-au iubit ţara foarte mult”, iar una dintre ele poartă numele unei fetiţe de doar doi ani, care a murit în braţele tatălui său, lovită de o rafală de gloanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În data de 15 decembrie 1989, un grup de oameni s-a adunat în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria, din Timişoara, acolo unde locuia şi pastorul Laszlo Tokes. Supravegheat de securişti, urma să fie transferat de la Timişoara. A doua zi, tot mai mulţi oameni s-au alăturat mişcării, iar pe străzi puteau fi văzute grupuri care protestau şi care strigau liberi ”Jos comunismul”.

În 16 decembrie 1989 sute de timişoreni au fost pur şi simplu ridicaţi de pe străzi şi închişi. A doua zi, armata a început să tragă pur şi simplu în protestatarii care nu mai puteau fi controlaţi, iar în 18 decembrie 1989 zeci de tineri cădeau seceraţi de gloanţe pe treptele Catedralei din Timişoara.

Peste 90 de oameni au murit, la Timişoara, în urmă cu 27 de ani, strigând ”Libertate”, iar alţi 370 au fost răniţi de gloanţe.

Sacrificiul lor nu a fost uitat. Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia din 1989 în Timişoara, şi-a propus, în urmă cu câţiva ani, să spună povestea victimelor altfel, nu doar prin cuvinte şi a decis să arate chipurile celor care au murit pentru libertate la Revoluţie.

O femeie al cărei soţ a murit în luptele de stradă a făcut lumânări cu chipurile eroilor, pe care a hotărât să le aprindă doar în zilele de comemorare. Iar aşa, de patru ani, cei care participă la comemorarea eroilor Revoluţiei pot descoperi figurile celor care au luptat pentru schimbare şi viitor, în locuri cheie din oraş.

”Pentru că, încă din anul 1990, în încercarea de a nega Revoluţia Română declanşată la Timişoara, se spunea despre cei ucişi că au fost ori turişti sovietici sau cine ştie de ce naţie, ori terorişti, mai ales cei arşi la crematoriul Cenuşa din Bucureşti a căror cenuşă a fost deversată într-un canal la Popeşti Leordeni, am creat aceste lumânari personalizate cu chipurile eroilor-martir ucişi în Timişoara. Am făcut acest lucru pentru a arăta, a demonstra, că au fost ucişi timişoreni care au luptat cu piepturile goale împotriva gloanţelor Armatei române care avea obligaţia să apere poporul, nu să execute un ordin împotriva propriului popor”, a spus Angela Ţintaru, soţia lui Octavian Ţintaru, cea care confecţionează aceste lumânări.

Copiii trebuie să ştie că eroii au avut chip, spune femeia.

”Pe de altă parte, pentru copii şi poate chiar pentru mulţi adulţi, termenul erou-martir este unul abstract. Am vrut să arătăm că dincolo de acest titlu au existat nişte oameni care au trăit alături de noi, de părinţii sau bunicii noştri acele vremuri pe care unii le-au uitat sau chiar nu le pot înţelege şi care au ieşit împotriva dictaturii pentru un viitor mai bun pentru copiii şi nepoţii lor. Pe de altă parte, am văzut, am auzit oameni care au participat la comemorările din 17 Decembrie şi uitându-se la lumânări au descoperit un prieten vechi sau o cunoştinţă. Eroii-martiri sunt contemporani şi mai existăm şi noi, cei care am fost răniţi de acele gloanţe ale Armatei române, chiar dacă a trecut mai mult de un sfert de secol şi chiar dacă unii au uitat sau vor să uite de noi”, spune Angela Ţintaru .

Lumânările, făcute manual şi de culoare albă au pe ele poze ale eroilor Revoluţiei. Fotografiile sunt montate printr-o procedură specială şi femeia munceşte cel puţin patru ore la o singură lumânare.

Unelele familii care au pierdut pe cineva la Revoluţie cer lumânarea dedicată acasă, să o aprindă în memoria celui dispărut.

Alte lumânări nu au o fotografie a eroului, ci doar numele. Sunt victime în urma cărora nu a rămas nimeni şi nu s-au găsit poze cu ele.

Una dintre lumânări este dedicată unei fetiţe de doar doi ani, cel mai tânăr erou al Revoluţiei din Timişoara.

În Decembrie 1989, fetiţa care se numea Cristina Lungu a fost luată de tatăl ei în braţe, iar împreună s-au alăturat protestatarilor de pe Calea Girocului. Cei doi au fost loviţi de o rafală de gloanţe, iar unul i-a fost fatal copilei. Tatăl a supravieţuit, iar fetiţa a devenit unul dintre eroii Revoluţiei de la Timişoara. Acum, o lumânare arde an de an pentru ea în ziua în care a murit.

”Lumânările acestea sunt o flacără aprinsă pe altarul libertăţii. Revoluţia Română este cel mai important eveniment din istoria contemporană. Cât timp vom funcţiona ca asociaţie vom încerca să îi facem pe aceşti eroi cât mai prezenţi în viaţa noastră, a timişorenilor. Sunt eroii Revoluţiei. Lumânările acestea sunt foarte importante pentru că vorbesc despre oameni care şi-au iubit ţara foarte mult, despre sacrificiu. Noi nu avem cultul acesta al celor care s-au sacrificat. Încercăm prin gestul acesta să trezim în oameni respectul şi să conştientizăm în privinţa sacrificiului”, afirmă Corina Untilă, preşedintele Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia din 1989 în Timişoara.

Şi anul acesta, lumânărie cu chipurile eroilor vor fi aşezate la Cimitirul Eroilor din Timişoara, acolo unde cei care s-au jertfit pentru libertate au fost înmormântaţi, dar şi pe treptele Catedralei Mitropolitane, în locul unde mulţi dintre ei au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.