Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş, pe traseu cortegiul fiind întâmpinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumânări. Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală şi a fost pus într-una din criptele regale din interior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16:45 - Slujba ortodoxă de înmormântare a Reginei Ana s-a încheiat. Sicriul va fi aşezat într-o criptă din noua Catedrală Arhiepiscopală

Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Ceremonia de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeş a început, sâmbătă, în jurul orei 15.50, cu aproape o oră întârziere faţă de programul stabilit iniţial, în sunet de trompetă şi în bătaia clopotelor.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Un militar din Regimentul de Gardă Mihai Viteazul a purtat crucea cu numele Reginei Ana, iar un altul a dus coroana reginei, din flori albe, care a fost aşezată pe sicriul purtat pe braţe de opt militari ai Regimentului şi aşezat pe un catafalc amplasat în faţa intrării în noua Catedrală Arhiepiscopală.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

UPDATE 15:47 - Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns la Curtea de Argeş. Pe traseu, maşina a fost întâmpinată de sute de oameni cu flori şi steaguri

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş.

Pe traseul spre Curtea de Argeş, sute de oameni din localităţile prin care a trecut cortegiul funerar au ieşit pe marginea drumului pentru a întâmpina maşina morturară care a purtat trupul neînsufleţit al Reginei Ana.

UPDATE 13:15 - Zeci de persoane s-au adunat deja în faţa noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş, unde va fi înmormântată regina

Zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă, în faţa noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş cu două ore înaintea începerii ceremoniei de înmormântare a Reginei Ana, printre cei care au sosit la Curtea de Argeş numărându-se localnici, dar şi susţinători ai Casei Regale veniţi de la zeci de kilometri distanţă.

Câteva zeci de persoane, în majoritate vârstnici care se declară susţinători ai regalităţii, s-au adunat în faţa noii catedrale din Curtea de Argeş, unde la ora 15.00 va începe ceremonia religioasă de înmormântare a Reginei Ana.

Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Argeş se numără localnici, dar şi susţinători ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale României sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a României.

Potrivit unui anunţ făcut de Casa Regală, publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, la ceremonia religioasă urmând să asiste reprezentaţi ai Familiei Regale a României şi ai celorlalte familii regale care au venit în România pentru funeralii.

Autorităţile din judeţul Argeş au mobilizat un număr impresionat de forţe de ordine, atât în Curtea de Argeş, cât şi pe traseul pe care cortegiul funerar îl va parcurge până la noua catedrală din municipiu, unde se află mormintele membrilor Familiei Regale.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat pentru News.ro că sute de reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Argeş, ai Poliţiei Locale Curtea de Argeş, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Jandarmeriei sunt mobilizaţi astfel încât funeraliile reginei să se desfăşoare fără incidente.

Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a Reginei Ana în pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş începe la ora 15.00, moment care va fi vestit de clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş.

”Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, iar presa va avea acces numai în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş”, transmite Casa Regală.

UPDATE 11:45 - Cortegiul a plecat spre Bulevardul Magheru şi se îndreaptă spre Arcul de Triumf

Cortegiul funerar a plecat din Piaţa Palatului Regal, din Bucureşti, sâmbătă, în jurul orei 12.00, şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Capitalei până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu s-au făcut opriri, dar prin localităţi cortegiul a încetinit

După slujba catolică din Piaţa Palatului Regal a avut loc ceremonia militară de aşezare a sicriului în maşina mortuară. La ceremonia militară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei, care au intepretat Marşul Funebru compus de Frederic Chopin, şi de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul. După ce sicriul a fost urcat în maşina mortuară, au început să bată clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucureştenii prezenţi au aplaudat şi au aruncat flori în calea cortegiului.

Cortegiul funerar a fost însoţit până la Piaţa Romană de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. 

UPDATE 11:00 - Funeraliile reginei Ana: Sicriul a fost aşezat pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal

Funeraliile reginei Ana au început, sâmbătă, la Bucureşti, cu o scurtă slujbă în rit ortodox, oficiată de către patriarhul Daniel în Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic.

Ceremonia funerară din Piaţa Palatului a avut loc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta şi a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloş, a mai multor miniştri, printre care Costin Borc, Anca Dragu şi Raluca Prună şi a fostului preşedinte al României Emil Constantinescu.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie au fost prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe Regina Ana pe ultimul drum.

Au fost prezenţi membri ai familiilor regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Republica Moldova şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Regele Mihai nu participă la funeralii din cauza stării de sănătate.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale  reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.