Grupul de Analiză a făcut, sâmbătă, o serie de recomandări, pentru Scenariul 3, intrat în vigoare după ce a fost confirmat cazul cu numărul 100 de coronavirus. Aceste recomandări sunt în special pentru poştaşi, echipe de intervenţie, şoferi de tir sau contact apropiat al unui caz confirmat de coronavirus. De asemenea, autorităţile au transmis că se restricţionează activităţile cu mai mult de 50 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de Analiză a transmis că persoanele aflate în autoizolare sunt ”persoanele aflate în izolare la domiciliu, asimptomatice, cu un potenţial scăzut de pericol de transmitere a bolii (şi cu un potenţial redus de generare de aerosoli infectanţi, mai ales dacă au şi o masca de protecţie)

Grupul a transmis recomandări ale interacţiunii acestor persoane cu diferite categorii de angajaţi. 

Poştaşii, în relaţie cu persoane aflate în autoizolare

▪          Solicitarea către persoană autoizolată să poarte mască de protecţie;

▪          Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoană izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;

▪          Persoană izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu;

▪          Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecţie şi vor fi dotaţi cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte şi după fiecare contact cu o persoană aflată în autoizolare.

▪          Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecţia în vehiculul de transport se va face cel puţin de două ori în timpul unei ture de lucru, cel puţin prin ştergerea suprafeţelor de posibil contact cu mâinile personalului.


Pentru echipe de intervenţie (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) în relaţie cu persoane aflate în autoizolare:

Recomandări pentru membrii echipei de intervenţie:

▪          Înainte de intrarea în locuinţa să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecţie;

▪          În timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă camera sau la o distanţă mai mare de 2 m;

▪          Membrii echipelor de intervenţie vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.

▪          Membrii echipelor de intervenţie vor fi dotaţi cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte şi după finalizarea intervenţiei, precum şi după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales dacă această manevră a fost efecutuată fără mănuşi (atingerea unor suprafeţe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

Pentru şoferi de tir din zone roşii şi galbene

Şoferii mijloacelor de transport rutier cu masă de peste 3,5 t, precum şi şoferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară, sunt exceptaţi de la impunerea regulilor de autoizolare/carantină în funcţie de zonele din care sosesc (galbenă/roşie), la momentul intrării în ţară.

Cu toate acestea, la momentul intrării în ţară, personalul medical chestionează toţi şoferii pentru a află dacă aceştia prezintă simptome. În cazul în care prezintă simptome, este anunţat serviciul 112 în vederea transportului la spital în vederea evaluării şi testării. În cazul în care nu manifestă simptome, personalul din frontieră consiliază şoferul asupra comportamentului de urmat în cazul apariţiei oricărui simptom; şoferului i se va recomandă să evite, pe cât posibil, contactul cu familia sau alte persoane

În cazul în care şoferul este contact apropiat cu un caz confirmat, el nu va fi exceptat de la regulile de autoizolare.

Cine este contact apropiat al unui caz confirmat

Contactul apropiat este definit că:

- Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mâna neurmată de igienă mâinilor);

- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tuşei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejata de mănuşă);

- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durata de peste 15 minute;

- Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex.sala de clasa, sala de şedinţe, sala de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă ingrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie;

”Scopul definirii contactului apropiat este să permită anchetei epidemiologice să deceleze care persoane din lista contactilor unui caz confirmat primesc indicaţie de izolare la domiciliu timp de 14 zile şi testarea acestora la începutul perioadei de izolare şi la sfârşitul acesteia. O anchetă epidemiologică corectă NU trebuie să ducă la izolarea şi testarea altor persoane care nu îndeplinesc exact criteriile din definiţie şi nici pe aceia care sunt contacti ai contactilor”, au transmis autorităţilor. 

Plan de continuitate în instituţii strategice/infrastructuri critice

În vederea evitării apariţiei situaţiilor în care mare parte din personal este obligat să stea în autoizolare după contactul, la locul de muncă, cu un caz confirmat de infecţie cu coronavirus, planul de continuitate sau, în absenţa acestuia, procedurile adoptate la nivelul fiecărei instituţii în timpul epidemiei de Covid-19 trebuie să ţînă cont de modul de transmitere şi de definiţia contactului apropiat.

Astfel:

-          Până în acest moment este stabilit că Sars-Cov-2 este transmis de la persoană la persoană printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic în principal prin picături respiratorii şi contact direct/indirect cu secreţii.

-          Contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durata de peste 15 minute;

-          În aceeaşi încăpere (ex.birou, sala de şedinţe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

Managementul instituţiilor strategice/infrastructurilor critice trebuie să ţină cont de aceste aspecte şi să planifice modul de lucru astfel încât acestea să aibă cât mai puţine şanse să se întâmple. Aici se includ şi aspecte legate de interacţiunea între turele 1,2,3 şi 4 de lucru, la intrarea şi ieşirea din tură.

Dacă prin respectarea procedurilor de izolare în vigoare se ajunge la afectarea funcţiunilor esenţiale ale instituţiilor strategice/infrastructurilor critice, contacţii apropiaţi ai unui caz confirmat pot fi izolaţi la locul de muncă, în condiţiile în care:

●        vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate,

●         vor reduce la minim în timp contactul cu alte personae şi vor păstra distanţă de siguranţă între persoane adică mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra în camera individuală;

●        vor reduce la minim utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatură, imprimantă, telefon etc.) precum şi a toaletelor comune.

●        vor respectă toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecţia suprafeţelor pe care le ating etc.

●        dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecţiei, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive.

●        personalul de curăţenie care deserveşte zona de autoizolare (mai ales toaletă) să fie instruit în vederea tehnicii de curăţenie/dezinfecţie a suprafeţelor şi să poarte echipament de protecţie adecvat, mai ales în zona de grup sanitar unde există riscul de stropire (masca, ochelari, halat de unică folosinţă, mănuşi menajere, botosi).

Se restricţionează activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spaţii închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc şi cazinouri.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.