Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că numărul de persoane din Ucraina internate în spitale din ţara noastră nu depăşeşte 100, precizând că marţi sunt internate 75 de persoane. El a susţinut că România nu are probleme în acordarea asistenţei medicale acestor refugiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, o situaţie legată de acordarea de asistenţă medicală persoanelor refugiate din Ucraina.
 
"Este o situaţie din ultima săptămână, în intervalul 9-15 martie, ceea ce remarcaţi că numărul de persoane internate în spital nu depăşeşte 100, deci 75 de persoane sunt internate în spital astăzi. În ceea ce priveşte solicitările de asistenţă medicală către staţiile judeţene de ambulanţă şi ele sunt în aceeaşi limită, în jur de 100 de solicitări înregistrate zilnic. O parte dintre persoane s-au deplasat şi cu mijloace proprii la unităţile sanitare, dar şi cifrele nu pun niciun fel de problemă în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală”, a transmis ministrul Sănătăţii.
 
El a explicat cum sunt înregistraţi aceşti pacienţi. 
 
"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la punct un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic bazat pe datele din paşaport, data şi locul naşterii a fiecărei persoane, un cod unic, care va fi folosit pentru evidenţierea serviciilor medicale care sunt efectuate pentru aceste persoane încât ele să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv de accesul în programele de sănătate ca şi pacienţii din România”, a arătat Alexandru Rafila. 
 
El a precizat că sunt 3.300 de paturi disponibile pentru persoanele din Ucraina în spitale din ţara noastră. 
 
"În ceea ce priveşte numărul de paturi, sunt alocate pe judeţe pentru persoanele rănite de data aceasta sau refugiaţi care au diverse afecţiuni care necesită intervenţii chirurgicale, remarcaţi acest total de 3.300 de paturi disponibile. Am adăugat la cifra pe care am prezentat-o săptămâna trecută ca urmare a intervenţiei la nivelul Comisiei de chirurgie plastică a Ministerului Sănătăţii şi 151 de locuri de chirurgie plastică care pot trata sau pacienţii se pot trata oricât nu locurile, ci unităţile sanitare şi specialişti de acolo tratează pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
 
El a menţionat că România nu are probleme în acordarea asistenţei medicale pentru refugiaţii din Ucraina. 
 
"România, până în acest moment, nu are probleme în acordarea asistenţei medicale acestor refugiaţi. Sigur că ne preocupă şi multe alte probleme care ţin de sănătate publică. Avem circa 30.000 de copiii sau persoane sub 18 ani, care sunt în România, ei au acces la serviciile de asistenţă de sănătate publică, inclusiv la vaccinare şi nu numai pentru vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus şi cu vaccinurile care sunt incluse în Programul Naţional de Vaccinare din ţara noastră”, a mai afirmat Alexandru Rafila. 
 
El a precizat că printre pacienţii din Ucraina internaţi se numără unii cu boli cronice, afecţiuni acute sau oncologice. Rafila a adăugat că există şi persoane rănite după ce au fost împuşcate, dar acestea se află în spitale militare, menţionând că nu este vorba de civili.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.