Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a ţinut să precizeze, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu se face testarea în frontieră, el arătând că ”au existat speculaţii că Direcţia de Sănătate Publică îngreunează traficul în frontieră, pentru testarea obligatorie, iar această informaţie este neadevărată”. Rafila a mai arătat că la nivelul Colegiului Medicilor se va organiza un dispecerat telefonic care să ajute pacienţii cu patologii precum oncologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a precizat că echipe medicale se află atât la frontieră cât şi la nivelul locaţiilor unde sunt îndrumaţi refugiaţii, unde este un număr semnificativ de persoane.

”Acolo se face evaluarea medicală a acestor persoane, se poate, cei care doresc, pot beneficia şi de serviciile de sănătate publică şi vaccinare”, a spus Rafila.

”Nu se face testarea în frontieră, au existat speculaţii că Direcţia de Sănătate Publică îngreunează traficul în frontieră, pentru testarea obligatorie. Este neadevărată această informaţie, dar mi se pare firesc să avem responsabilitate ca o persoană care de exemplu este simptomatică, să poată fi testată şi îndrumată, izolată şi tratată în mod corect”, a spus Alexandru Rafila.

El amai precizat că pacienţii care vin din Ucraina sunt îndrumaţi în cazul unor patologii speciale, dializă, oncologie, tratament pentru HIV-SIDA. Rafila a mai arătat că la nivelul Colegiului Medicilor se va organiza un dispecerat telefonic care să ajute pacienţii cu patologii precum onco-hematologia.

”Pentru cei care vin fără să solicite statutul de refugiat, ei beneficiază de asistenţă medicală în baza unui acord reciproc care este în vigoare de foarte mult timp, din 1961”, a mai afirmat Alexandru Rafila, arătând că în acest moment, Casa de Sănătate elaborează un registru pentru înscrierea acestor pacienţi din Ucraina, pentru decontarea serviciilor medicale de care trebuie să beneficieze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.