Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că multe dintre spitalele care au fost reabilitate ţin de autorităţile locale, precizând că cele aproximativ 60 de unităţi sanitare aflate în subordonarea Ministerului Sănătăţii au beneficiat de investiţii în aparatură şi mai puţin într-o reabilitare sistematică. El a menţionat că acum sunt construite spitale noi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, care ar fi problemele de siguranţă în spitale, în condiţiile în care raportul Curţii de Conturi arată că în ultimii ani nu a fost construit niciun spital, iar peste jumătate dintre ele sunt mai vechi de jumătate de secol. 
“Curtea de Conturi a constatat ceea ce cred că ştia toată lumea. Raportul la care vă referiţi dumneavoastră e pe şapte ani, între 2014 - 2021. Vedeţi că se fac şi spitale noi. Noi ce ne dorim până la urmă? Ne dorim un spital nou. Nu vi se pare că acest spital are aerul unui spital vechi care a fost cârpit? Am vizitat multe spitale din ţară. Nu aş vrea să exagerăm. Curtea de Conturi s-a referit nu la toate spitalele din ţară, s-a referit la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, deci s-a referit la 57 de unităţi sanitare, nu la cele 400 din spitale din ţară. Deci există multe spitale reabilitate în ţară la acest standard, care înseamnă practic o reconstrucţie a spitalului, nu cârpeli cum spun unii şi alţii”, a declarat Alexandru Rafila. 
El a menţionat că cele mai multe dintre spitalele reabilitate sunt în subordinea autorităţilor locale. 
“Există şi clădiri noi. Eu am văzut în deplasări cel puţin 100 de spitale în ţară, mă interesează ce se întâmplă, multe dintre spitalele care au fost reabilitate sunt de la autorităţile locale, e adevărat. Noi, la Ministerul Sănătăţii, din păcate, am moştenit o situaţie, nu este vorba de greaua moştenire, e o situaţie 33 de ani. Avem vreo 60 de spitale în subordine care au beneficiat de investiţii, de obicei în aparatură, aşa scrie şi în raportul Curţii de Conturi şi mai puţin într-o reabilitare sistematică. Acum ne găsim în situaţia în care construim spitale noi. Vă dau un exemplu, Institutul Oncologic din Timişoara. Nu există în momentul de faţă Institut Oncologic în Timişoara. Institutul C.C. Iliescu este pe listă, deci nu se va reabilita acea clădire, ci se va face o clădire nou şi clar că este în interesul nostru, nu al ministerului, ci al cetăţenilor din această ţară, să avem spitale noi, spitale sigure”, a explicat Rafila.
Ministrul a menţionat că infrastructura spitalicească nu se poate schimba peste noapte. 
“Sigur că nu putem să schimbăm lucrurile peste noapte. Ştiţi, a fost cutremur în Turcia şi în săptămâna următoare toată lumea vrea să aibă spitale noi, să le dărâmăm pe cele vechi. Nu se poate lucrul ăsta. Trebuie să nu fim demagogi. Trebuie să fim serioşi, să ne dăm seama că astea sunt spitalele cu care continuăm să funcţionăm. Putem să încercăm să îmbunătăţim siguranţa în aceste spitale prin fixarea echipamentelor încât să nu existe pericol de lovire în caz de cutremur şi lucruri de genul ăsta, dar infrastructura clădirii nu se poate schimba peste noapte. Important este să începem o dată. PNRR-ul ne demonstrează că putem să începem. Avem 27 de obiective. Vom semna în următoarele două săptămâni contractele de finanţare şi ele trebuie terminate până la jumătatea anului 2026. Sper să le terminăm. Nu ştiu dacă pe toate, dar marea majoritate, măcar să terminăm 90% din ele, ar fi extraordinar, inclusiv sunt spitale ale Ministerului Sănătăţii”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.