Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Palatul Victoria, despre înfiinţarea Agenţiei pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate, că lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la serviciile de sănătate . Este important să avem o astfel de structură, a mai spus ministrul, precizând că până la sfârşitul anului, această agenţie ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate, iar la terminarea PNRR, în 2026 ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Rafila a mai arătat că, pentru funcţionarea Agenţiei există o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, pentru că acestea vor fi plătite din bugetul ministerului Sănătăţii şi consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a afirmat, despre aprobarea OUG privind funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru dezvoltarea infrastructurii din Sănătate (ANDIS) că este un jalon din PNRRm care trebuia îndeplinit, iar cel mai important elemente este că speră să aibă la dispoziţie un instrument prin care să se facă posibilă accelerarea investiţiilor în domeniul medical. 

Rafila s-a referit în special la cele trei spitale regionale, care, prin această Ordonanţă, trecut cu structură cu tot de la Ministerul Sănătăţii la această Agenţie. 

MInistrul a arătat că este bine să existe această agenţie specializate, mai ales că acest sector al sănătăţii este extrem de sensibil şi ”lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani, în sectorul public, a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la serviciile de sănătate”. 

”Este important să avem o astfel de structură dar e important să găsim şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei Agenţii”, a afirmat el, precizând că o structură fără profesionişti nu îşi poate îndeplini rolul şi acesta va fi cel mai dificil lucru. 

Agenţia va fi coordonată de un preşedinte care, conform acordului cu cei de la Comisia Europeană, ministerul trebuie să îl desemneze pentru o perioadă provizorie de 6 luni. 

”Până la sfârşitul anului, această agenţie ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate, ţinta finală de maturizare a acestei agenţii  este pentru anul 2026, chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Rafila a mai explicat că scopul agenţiei nu este să atragă fonduri din PNRR. ”În ceea ce priveşte funcţionarea ei, este modestă, este o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, salariile vor fi plătite din bugetul ministerului sănătăţii. 

”Consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă, rămâne de văzut cum reuşim să stabilizăm personalul”, a afirmat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.