Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că aproximativ 30% dintre paturile de Terapie intensivă alocate patologiei COVID sunt ocupate, vineri, iar creşterea numărului de decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 este una "modestă". "Nu e meritul meu, e adevărat, dar este bine că este aşa şi e bine că oamenii înţeleg că au la dispoziţie un sistem de sănătate unde se pot adresa imediat încât să obţină diagnostic, evaluarea şi tratament şi lucrul ăsta are impact şi pe decese şi pe formele complicate şi pe numărul de cazuri la Terapie intensivă”, susţine Rafila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Cifrele de astăzi ne arată că avem ocupate la nivel naţional în jur de 30% din locurile disponibile în planul de rezilienţă pentru pandemie la secţiile de Terapie intensivă. Ăsta e gradul de ocupare la Terapie intensivă astăzi, când avem 20.000 de cazuri pentru a doua zi consecutiv", a declarat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Prahova. 
 
El a menţionat că se remarcă "o creştere modestă a numărului de decese". 
 
"Am auzit chestiunea asta: nu e meritul domnului Rafila că sunt puţine decese. Nu e meritul meu, e adevărat, dar este bine că este aşa şi e bine că oamenii înţeleg că au la dispoziţie un sistem de sănătate unde se pot adresa imediat încât să obţină diagnostic, evaluarea şi tratament şi lucrul ăsta are impact şi pe decese şi pe formele complicate şi pe numărul de cazuri la Terapie intensivă. Aici nu trebuie să discutăm de merite, trebuie să discutăm de grija pe care o avem faţă de concetăţenii noştri”, a  afirmat ministrul Sănătăţii. 
 
Statisticile privind pandemia de COVID în România arată că la nivel naţional au fost înregistrate 1.964.021 cazuri de îmbolnăvire şi 59.428 decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2. Datele prezentate vineri, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, arată că 17,8% dintre îmbolnăviri s-au înregistrat în Bucureşti. În schimb, deşi au fost multe cazuri de infectare, în aceste zone numărul deceselor nu este direct proporţional cu cel al îmbolnăvirilor. 
 
Astfel, în Capitală s-au înregistrat 8,8% din numărul total al deceselor cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2. 
 
"Asta ne arată, de fapt, că avem o mai bună calitate a asistenţei medicale în Bucureşti”, a afirmat Alexandru Rafila. 
 
Pe locul al doilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de COVID se situează judeţul Prahova, cu 4,5% din totalul deceselor, deşi judeţul nu se situează în top în ceea ce priveşte numărul de infectări.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.