Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nu există spitale fără antivirale utilizate pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID, precizând că a crescut consumul acestora şi autorităţile au contactat deja producătorii pentru refacerea rapidă a stocurilor. Ministrului a precizat că antiviralele nu sunt recomandate persoanelor asimptomatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă stocurile de antivirale sunt suficiente în momentul de faţă.  
 
"Consumul a crescut foarte mult, dar noi deja de două săptămâni am contactat producătorii încât să putem să refacem rapid acest stoc, să existe acces la antivirale. Chiar astăzi am discutat cu cineva, îmi spunea despre o persoană asimptomatică, care a fost diagnosticată întâmplător şi mă întreba dacă să apeleze la un centru pentru antivirale. Răspunsul a fost categoric nu antivirale, pentru că sunt medicamente cu un anumit grad de toxicitate care nu trebuie ignorat şi noi am pus la dispoziţie pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi cred că sunt şi la Direcţia de Sănătate Publică, un soi de compendiu care explică care sunt aceste efecte adverse. Ele trebuie administrate doar atunci când este necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicaţia medicului, la formele medii care au eventual comorbidităţi şi antiviralul previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecţiei”, a transmis Alexandru Rafila. 
 
El a mai fost întrebat dacă există spitale care au rămas fără antivirale. 
 
"Nu, noi zilnic monitorizăm acest lucru. Dacă sunt astfel de unităţi, fie mobilizăm din stoc, fie între spitale, care au mai mult spre ceilalţi, dar în  scurt timp vom avea o nouă cantitate de antivirale. Mai este Favipiravirul, care este disponibil, deci nu cred că o să intrăm într-o criză, dar într-adevăr, pe măsură ce s-au acumulat mai multe cazuri, e normal şi consumul să crească, dar nici nu puteam să facem un stoc foarte mare anterior”, a explicat Rafila. 
 
El a precizat că în prezent se lucrează la două vaccinuri anti-COVID, unul este pe varianta BA1, care oferă un anumit efect şi pe variantele BA4 şi BA5, iar este cea de-al doilea este realizat pe variantele BA4 şi BA5. 
 
Rafila a mai anunţat că noul vaccin ar putea ajunge în ţara noastră în luna octombrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.