Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în urmă cu o zi a fost făcut cel mai mare număr de teste pentru depistarea SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei. "Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, estimez că această creştere a testării va continua, vom ajunge, cred, până la finalul săptămânii viitoare bine peste 100.000 de teste efectuate şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate", a arătat el. Rafila consideră că "facilitarea testării va duce la controlul pandemiei". Totodată, el a afirmat că primul contract pentru antivirale inovative ar putea fi semnat în aceste zile şi că "medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu evidenţă clară pentru că e un medicament toxic".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Situaţia este următoarea, apropo de actele normative (...) care permit schimbarea strategiei în ceea ce priveşte controlul acestei pandemii, în sensul că nu aşteptăm pasivi ca oamenii să se îmbolnăvească şi să se interneze în spitale, care devin supraaglomerate, ci dimpotrivă, am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu, pe de-o parte, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor şi trimiterea pentru asistenţă medicală spitalicească doar a celor care au nevoie de acest tip de asistenţă medicală. În momentul de faţă, peste 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu CJAS şi au început să testeze", a anunţat Alexandru Rafila, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a afirmat că marţi a fost făcut cel mai mare număr de teste de la începutul pandemiei.

"Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi, estimez că această creştere a testării va continua, vom ajunge, cred, până la finalul săptămânii viitoare bine peste 100.000 de teste efectuate şi, implicit, va creşte şi numărul de persoane detectate. Acest număr de persoane infectate va creşte din două motive: în primul rând pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă şi lucrul acesta se observă în toate ţările afectate de tulpina Omicron, cifrele din această perioadă sunt incomparabil mai mari faţă de cifrele înregistrate în valurile anterioare (...), al doilea motiv pentru care va creşte numărul de persoane detectate pozitiv va fi generat de această strategie de creştere a capacităţii de testare, încât oricine are o suspiciune că ar putea fi infectat să se poată testa", a explicat ministrul Sănătăţii.

Referitor la centrele ambulatorii de evaluare pentru pacienţii infectaţi, la care au acces exclusiv persoanele cu un test pozitiv, Rafila a declarat că la nivel naţional au fost deja semnate contracte cu 123 de centre de către Casele judeţene de asigurări de sănătate.

"Mai avem 100 şi ceva de centre care trebuie operaţionalizate, pentru că aceasta este procedura legală, ele trebuie întâi avizate de DSP-uri şi apoi încheie contracte cu Casele de asigurări de sănătate, dar marea majoritate a acestor centre vor fi operaţionale până la sfârşitul acestei săptămâni", a adăugat el.

Rafila a mai declarat că, "în ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate proporţia de cazuri internate într-o zi anume este în continuare redusă, 2-3% creştere zilnică, care este fără problemă, poate fi preluată de sistemul de sănătate".

"În mod evident ne preocupă funcţionarea sistemului de sănătate, asigurarea asistenţei medicale, cred că această abordare legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala şi cred că ăsta este un mare câştig, pe de altă parte o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze aşa cum trebuie de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile, care au dus la o mortalitate foarte mare.

El a adăugat că, în acest moment, faţă de situaţia din octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de opt zece ori mai mică decât în luna octombrie.

Referitor la antiviralele inovative, Rafila a afirmat: "Sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile şi până spre sfârşitul lunii primele cantităţi de antivirale inovative să se regăsească atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor unde pot primi şi tratamentul gratuit. În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir (...) iar medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu evidenţă clară pentru că e un medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu e necesar".

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.