Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că Planul de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care să aprobe astăzi normele şi de mâine lucrurile să se schimbe spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, a mai spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Adoptarea acestor norme este un proces, o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional, astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici. De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Săptămâna viitoare, au fost deja în primă lectură cele două hotărâri de guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre întârzierea aprobării acestor norme.

El a precizat că este vorba de Registrul naţional de Cancer şi alte şapte măsuri.

”Vreau să înţelegeţi ceva, acest Plan de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care noi aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbe spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem, acces mai bun la terapie genetică, la radioterapie, la medicamente, dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii sau adulţi, este un proces. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea”, a mai arătat ministrul.

Rafila a precizat că aceste norme pe care le aprobă înseamnă de fapt începutul parcursului. ”Acest Plan va fi aplicat integral când putem să facem funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici, e un parcurs, trebuie să pregătim medici, să dotăm spitale. M-aş fi bucurat dacă Guvernul României, ministerul Sănătăţii, aveau o baghetă magică şi dintr-o dată toate lucrurile se schimbau în România”, a completat Rafila. El a mai spus că, pentru a face îngrijiri paliative, trebuie să impulsionezi.

”Noi am impulsionat deja prin faptul că am scos paturile de paliaţie din structura numărului total de paturi, avem un proiect”, a precizat Rafila. ”Cred că scopul important este cel legat de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru pacienţii oncologici, asta trebuie să fie filosofia”, a menţionat Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.