Secretarul de stat în MAI, şedul DSU Raed Arafat a declarat miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că în urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, au fost efecte în 22 de localităţi din 5 judeţe, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea iar până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să li se spună că nu se poate locui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, noi am avut efecte în 22 de localităţi din 5 judeţe, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea.Toate efectele au fost care nu au pus viaţa în pericol, am avut doar două persoane cu leziuni minore, care s-au aflat în zone în care s-au rănit uşor. În rest, au fost doar atacturi de panică, dar nu leziuni grave din cauza cutremurului”, a spus Arafat,

Secretarul de stat a precizat că acele clădiri care au suferit fisuri, căderi de structuri sunt evaluate de experţii în construcţii, pentru a stabili dacă este vreunul în pericol. ”Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poate locui”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai declarat că la nivelul situaţiilor de urgenţă, concentrarea este pe pregătirea instituţională şi pregătirea populaţiei şi pe partea de răspuns. Raed Arafat a spus că s-au desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de informare a populaţiei, cea mai cunoscută fiind ”Nu tremur la cutremur”, campanie care urmează să revină pe 30 de posturi de televiziune, începând din ziua de luni, şi pe o perioadă mai lungă, pentru informarea populaţiei privind modul de reacţie la cutremur.

Arafat a mai afirmat că s-au desfăşurat şi campanii locale, caravane. Pe partea de platformă, ”Fi pregătit!”, Arafat a spus că în cadrul DSU s-a discutat şi urmează să se vină cu propunerea prin care accesul la această platformă să fie asigurat pe fiecare site public al unei instituţii centrale sau judeţene, sau locale, astfel încât populaţia să vadă butonul şi să acceseze această platformă care cuprinde toate ghidurile pentru populaţie, ce să facă înainte, în timpul şi după un risc.

Secretarul de stat a anunţat că a fost actualizată şi aplicaţia DSU, care este deja accesată şi oamenii primesc informaţii despre pregătirea în caz de risc. ”Recomandarea noastră pentru pupulaţie este să le vadă şi să le consulte înainte de cutremur şi nu în timpul cutremurului”, a spus el.

”Vă rog să veniţi săptămâna viitoare în Guvern cu acea hotărâre prin care site-ul Fi pregătit! Asă poată fi preluat la nivelul fiecărei instituţii şi să poată să devină cât mai accesibil pentru fiecare cetăţean”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Raed Arafat a spus că sunt în pregătire cu hotărârea de guvern.

Şedul DSU a spus că pe partea de pregătire a instituţiilor, a desfăşurat mai multe exerciţii, cel mai important care a produs impact fiind cel din 2018, un exerciţiu amplu de 5 zile în urma căruia s-a modificat şi legislaţia pe baza lecţiilor identificate, când s-a simplicat luarea de decizii şi s-a actualizat şi concepţia de reacţie în caz de cutremur.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.