Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că cei care donează pentru persoanele refugiate din Ucraina fac un gest frumos, însă donaţiile făcute ”la colţul străzii” nu sunt deloc recomandate şi tocmai de aceea există centre de colecatre în fiecare judeţ, unde toate lucrurile donate se sortează. Arafat a arătat că demnitatea oamenilor care se refugiază din calea conflictului militar din Ucraina trebuie respectată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a declarat miercuri seară, la Digi 24, că a văzut imagini tragice cu persoane refugiate din Ucraina.
 
”Am văzut copii veniţi cu numai un părinte, de regulă mama. Sunt care au venit cu copii, iar taţii lor sunt rămaşi în zona de război şi este un lucru sfâşietor care lasă să vezi ce înseamnă un război şi ce înseamnă impactul lui asupra copiilor, asupra oamenilor, asupra civililor care  nu au nicio vină. Vezi oameni care vin plângând şi am văzut oameni care după ce sunt primiţi de noi, de voluntari, de ISU, de ONG, le revine măcar un zâmbet. Te primeşte cineva cu un ceai cald, cu o mâncare, cu un pat, undeva unde să stai. Deci tu ai plecat de acolo cu două sacoşe, cu două valize sau cu o valiză şi toată viaţa ta e în astea. Vorbim de această categorie de oameni pe care i-am văzut ieri la Isaccea, i-am văzut săptămâna trecută la Siret, deci aceşti oameni, unii vin pe picioarele lor, ajung până la graniţa lor cu un mijloc, se dau jos, după care vin pe picioarele lor, traversează graniţa trăgând valizele lor după ei. Să se gândească oricine dintre noi ce ar însemna că peste noapte să spună cineva, pune-ţi ce vrei într-o valiză şi pleacă, şi ia-o după tine şi târăşte-o după tine şi tregi graniţa cu copii cu tot. E dramatic”, a declarat Arafat.
 
Secretarul de stat în cadrul MAI a precizat că sunt lucrători în cadrul Ministerului de Interne care sunt consiliaţi de psihologi, după ce trăiesc câteva zile printre oamenii care suferă.
 
”Colegii noştri care lucrează sunt impactaţi şi vedem acest lucru. Sunt psihologi care discută cu ei şi este normal pentru că nu e uşor să trăieşti printre oameni care suferă. Copiii ăştia nu au nicio vină, părinţii nu au nicio vină, bunicii nu au nicio vină. Să vezi o femeie pe scaun pe rotile care are 70-80 de ani şi e împinsă cu scaunul cu rotile la graniţă, să treacă în zona de control a paşapoartelor. Clar că aceşti oameni fug de undeva unde e casa lor, dar nu se mai simt în siguranţă şi vin undeva unde totuşi li se oferă siguranţă. România, ca ţară vecină, şi-a făcut datoria foarte bine”, a declarat Arafat.
 
În privinţa donaţiilor pentru Ucraina sau pentru persoanele refugiate din această ţară, Arafat a arătat că a fost înfiinţat un HUB la Suceava, iar ce intră aici, intră doar cu documente. Arafat a precizat că nu recomandă donaţiile ”la colţul străzii”.
 
”Donaţiile care se fac la colţul străzii nu sunt recomandate. Sunt un gest frumos, dar cei care le culeg, trebuie să le sorteze. Din cauza asta sunt centre de colectare, care sunt în fiecare judeţ, care răsound de ele ONG-uri, cum e Crucea Roşie. De exemplu, nu este recomandat să te duci să donezi medicamente care ţi-au rămas acasă şi din care ai folosit două tablete, iar restul le donezi. Nu poţi să donezi nişte haine vechi, rupte, că nu e nevoie de aşa ceva şi oamenii care vin au şi ei demnitatea lor care trebuie respectată. Faptul că au fost forţaţi să plece, trebuie să ne gândim că fiecare a avut un apartament, o casă cum avem fiecare dintre noi, iar sprijinul nostru trebuie să le păstreze  demnitatea. Ei nu trebuie să simtă că sunt într-un statut inferior celorlalţi, chiar dacă trec printr-o tragedie, printr-o dramă la acest moment”, a declarat Arafat.
 
Întrebat de ce este nevoie pentru refugiaţii din Ucraina, Arafat a arătat că este nevoie de cazare, dar şi de alimente sau cazarmament.
 
”Acum avem nevoie de a creşte capacitatea de cazare temporară, dar şi de a găsi spaţii de cazare pentru cei care vor să rămână. Partea de alimente de trimis în Ucraina este importantă (...)Nevoile generale sunt nevoile de bază: alimente, igienă personală, cazarmament, pături de dormit fiindcă sunt şi în interiorul Ucrainei, cum noi avem refugiaţi sosiţi în România şi în interiorul Ucrainei există oameni cum sunt refugiaţi interni sau sinistraţi interni. Sunt oameni care au plecat din casele lor, nu au ieşit din Ucraina, dar stau în altă parte, dar stau tot în săli de sport sau spaţii  improvizate”, a declarat Raed Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.