Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, invocă ”o zicală de afară” care arată că în Unitatea de Primiri Urgenţe vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme şi le rezolvi în cadrul sistemului. ”Aglomeraţia din UPU este simptomul şi semnul care este arătat că există problemă în altă parte şi trebuie rezolvată”, afirmă Arafat, care admite că nici în UPU nu este totul perfect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Foarte mult auzim despre Unităţile de Primiri Urgenţă că sunt aglomerate, că e o problemă cu aglomeraţia lor. Da, este o problemă. Problema este că soluţia nu este la UPU. Unităţile de Primiri Urgenţă au rămas în ultima perioadă poate singurul loc din sectorul sanitar unde are uşa deschisă permanent, 24 din 24, 7 din 7 şi unde nu ai voie să refuzi pacientul. Şi acest lucru aşa trebuie să rămână. Pentru a reduce presiunea, soluţiile nu sunt în UPU, sunt în afara unităţii de primiri urgenţe. Fie unde trebuie create mai multe locuri de internare pentru pacienţii care necesită internare, fie de necesitatea de deschidere a unor sectoare, mai bine, către omul de rând, unde poate să ajungă să obţină asistenţă medicală fără să apeleze la UPU şi aici vorbim de asistenţă primară, de ambulatorii de specialitate şi de investigaţii. Dacă vrem să soluţionăm, este o zicală afară, zice: în UPU vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme şi le rezolvi în cadrul sistemului. Deci aglomeraţia din UPU este simptomul şi semnul care este arătat că există problemă în altă parte şi trebuie rezolvată. Asta nu înseamnă că la UPU totul e perfect, şi la UPU sunt lucruri încă de îmbunătăţit”, a afirmat Raed Arafat joi, în discursul ţinut la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Braşov. 
 
În acest context, Arafat subliniază că DSU, pe care îl conduce, împreună cu alte structuri încearcă să dezvolte mai departe „un sistem integrat care are o continuitate o logică” şi care este interconectat şi cu alte sectoare din sănătate. 
 
Acesta a vorbit şi despre medicina de urgenţă, spunând, în acest context, că ”aici vorbim de o specialitate, vorbim de o activitate care se desfăşoară în secţii special create pentru pentru ele, cu circuite speciale, cu încăperi special făcute pentru a face faţă fluxului mare de pacienţi”
 
Potrivit lui Arafat, dacă într-o secţie obişnuită de spital „rulajul” este de cinci-şase-zece bolnavi pe zi, în UPU rulajul este de peste 200 de bolnavi zilnic. 
 
Acesta a amintit că, în anul 2007, au fost deschise 63 de unităţi de primiri urgenţe, atunci fiind căutate spaţii în spitale şi fiind făcute improvizaţii pentru ca sistemul să fie „cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în alte ţări”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.