Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ (judeţul Botoşani) - Diakivti (Ucraina) a fost redeschis, vineri, pentru trafic internaţional pietonal şi rutier, având ca scop creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Ucraina. Acesta a funcţionat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată întrucât nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PTF Racovăţ (România) - Diakivti (Republica Ucraina) se află situat în localitatea Racovăţ, judeţul Botoşani, şi are corespondent pe teritoriul Republicii Ucraina localitatea Diakivti.

Redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăţ-Diakivti în regim de trafic internaţional, la graniţa cu Republica Ucraina, a avut loc vineri, la eveniment participând şeful Cancelariei prim-ministrului României, Mircea Abrudean, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul în Cabinetul de Miniştri ai Ucrainei, Oleg Nemcinov, şeful Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii Ucrainei, Mustafi Masi Naiema, consulul României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu, secretarul de stat al Ministerului Transporturilor Irinel Ionel Scrioşteanu, preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Mihei, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor principal de poliţie Liviu Bute, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale de pe teritoriul ambelor state. Din delegaţia ucraineană au mai făcut parte prim locţiitorul şefului Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, general-maior Nikiforenko Volodimir Stepanovich, şi şeful Detaşamentului de Grăniceri nr. 31, colonel Romanchuk Mykola.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ-Diakivti funcţionează în subordinea ITPF Iaşi şi este deschis în regim de trafic internaţional pietonal şi rutier, cu program de funcţionare permanent.

Punctul de trecere are două artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Noul punct de frontieră se alătură celor 5 cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Ucraina, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Ucraina.

Potrivit sursei citate, deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Lungimea frontierei României cu Ucraina este de 694,4 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Ucraina au fost tranzitate, în acest an, atât pe intrare, cât şi pe ieşire de peste 4,2 milioane cetăţeni români şi străini.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ a funcţionat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei prin care s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internaţional a trei puncte de mic trafic (Ulma, Vicovu de Sus şi Racovăţ), operaţionalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standarde corespunzătoare şi a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.

Administratorul punctului este Direcţia Regională Vamală Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.