Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport au semnat, marţi, protocolul de colaborare pentru implementarea Programului Naţional ”Campion în Şcoală”. ”Prin acest program ne dorim să creştem gradul de participare a elevilor la activităţile sportive, să dezvoltăm spiritul de echipă şi să cultivăm o mentalitate de învingător, nu doar pe terenul de sport, ci şi în viaţa de zi cu zi”, a declarat Ligia Deca.
Semnarea protocolului a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei, în prezenţa Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, şi a Elisabetei Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.
Potrivit Ministerului Educaţiei, parteneriatul va asigura un cadru de colaborare pentru implementarea programului în unităţile de învăţământ din întreaga ţară, contribuind astfel la stimularea interesului pentru sport în rândul tinerilor.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
”Prin acest protocol dorim să aducem marii campioni ai sportului românesc mai aproape de elevi şi de cadrele didactice, pentru a inspira şi pentru a motiva generaţiile tinere să adopte un stil de viaţă sănătos şi activ. Aceşti ambasadori ai sportului vor inspira elevii prin exemplul lor de dăruire, disciplină şi curaj, demonstrând că succesul vine din respectul pentru reguli şi din munca susţinută. Prin acest program ne dorim să creştem gradul de participare a elevilor la activităţile sportive, să dezvoltăm spiritul de echipă şi să cultivăm o mentalitate de învingător, nu doar pe terenul de sport, ci şi în viaţa de zi cu zi”, a declarat Ligia Deca.
La rândul său, Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, a vorbit despre colaborarea dintre cele două instituţii.
”Acest parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport este o dovadă clară că, atunci când lucrăm împreună, putem obţine rezultate extraordinare. Astăzi plantăm seminţele unei generaţii mai puternice şi mai unite, pentru că sportul nu înseamnă doar medalii şi recorduri. Înseamnă valori corecte, ambiţie, perseverenţă, respect, fair-play. Educaţia fizică şi sportul nu sunt doar materii şcolare, ci instrumente esenţiale pentru dezvoltarea integrală a copilului, iar prin exemplul marilor campioni, ne dorim să le arătăm tinerilor că sportul îi poate ajuta să devină oameni mai buni”, a subliniat Lipă.
La semnarea protocolului au fost prezenţi şi Constantina Diţă, campioană olimpică la atletism, Andreea Răducan, campioană olimpică la gimnastică, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, Lăcrămioara Perijoc, campioană europeană la box, Claudiu Fometescu, antrenor federal la Federaţia Română de Baschet, Cătălin Burlacu, manager general la Federaţia Română de Baschet, elevii David Raşoga şi David Fometescu, care au obţinut locul I şi medalie de aur la baschet 3x3, Gimnaziada ISF, Rio de Janeiro (2023).
Programul urmăreşte creşterea gradului de participare activă şi sistematică a elevilor la activităţi sportive şi promovarea sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate şi a condiţiei fizice şi psihice. Printre obiectivele sale se numără: creşterea interesului elevilor pentru activităţile sportive curriculare şi extracurriculare, interacţiunea directă cu sportivi cu rezultate remarcabile, ca sursă de exemple pozitive, stimularea organizării de activităţi sportive şi competiţii şcolare la nivel local, judeţean şi naţional, promovarea sportului ca stil de viaţă sănătos şi ca alternativă pozitivă la comportamentele nocive din societatea modernă, precum sedentarismul, consumul de alcool şi droguri, infracţionalitatea juvenilă, stimularea dezvoltării sporturilor tradiţionale/specifice din fiecare judeţ, descoperirea şi îndrumarea copiilor şi tinerilor talentaţi către sportul de performanţă, în cadrul cluburilor sportive.
Protocolul prevede implicarea unui număr de minimum 47 de campioni ai sportului românesc, retraşi din activitatea sportivă, care vor participa în mod activ la activităţile programului, în calitate de ”ambasadori ai sportului şcolar”. Aceştia vor fi implicaţi în următoarele activităţi: lecţii de educaţie fizică şi sport, ore de consiliere şi orientare, precum şi competiţii sportive şcolare în judeţele şi sectoarele unde au fost desemnaţi, inspirând elevii şi cadrele didactice prin propriul exemplu.
”Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport îşi exprimă încrederea că Programul Naţional «Campion în Şcoală» va aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea unei culturi a sportului şi la formarea unor generaţii de tineri sănătoşi şi activi”, mai arată ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.