Protestul antiguvernamental de sâmbătă din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, zeci de mii de oameni cerând demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane - un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau sa delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine. Oamenii au scandat "Demisia” şi "Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care Ludovic Orban. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, două fiind duse la spital, însă fără să fie vorba de agresiuni. Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară - la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de persoane au participat la manifestaţia antiguvernamentală de sâmbătă, în a doua seară consecutivă de proteste.

Manifestaţia s-a desfăşurat paşnic, iar printre participanţi au fost şi copii, alături de părinţii lor, dar şi politicieni, precum liderul PNL Ludovic Orban.

Oamenii au scandat continuu "Demisia”, "Nu vă fie frică, românii se ridică” şi "Nu cedăm”, au suflat în vuvuzele şi au fluturat steaguri. Unii dintre au fost chiar înfăşuraţi în drapele, iar pe una dintre clădiri au fost proiectate mesajele "Jos Guvernul” şi "Demisia, Dăncilă”.

De asemenea, unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La protest a fost prezent şi filosoful Mihai Şora, care a oferit, la rândul său, flori forţelor de ordine.

Protestul s-a desfăşurat în general paşnic, însă au existat mici incidente.

În cursul după-amiezii, când în Piaţa Victoriei se aflau câteva zeci de oameni, un bărbat s-a arătat nemulţumit de măsura jandarmilor de a delimita a spaţiul pentru protest şi a tras de gardurile pe care forţele de ordine încercau să le instaleze. Bărbatul s-a îmbrâncit cu jandarmii, care l-au pus la pământ, apoi l-au condus la secţia de poliţie, unde a fost amendat cu 500 de lei. De asemenea, în timpul unui control corporal, jandarmii au găsit asupra unui tânăr de 18 ani un cuţit, iar spre seară, o persoană care a forţat dispozitivul de jandarmi dinspre Iancu de Hunedoara a fost scoasă din mulţime. Amândoi au fost duşi la poliţie.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, la protestul din Piaţa Victoriei au avut nevoie de îngrijiri medicale douăsprezece persoane. Dintre acestea, un tânăr de 20 de ani şi o femeie de 29 de ani au fost duşi la Spitalul Elias.

Reprezentanţii instituţiei precizează că nu a fost vorba de agresiuni, ci doar de probleme medicale, dureri toracice şi, respectiv, stare de ameţeli în cazul celor doi. Ceilalţi protestatari care au primit îngrijiri medicale la faţa locului au avut atacuri de panică, hipertensiune sau răni uşoare la mâini.

La protest, oamenii au venit echipaţi cu măşti chirurgicale şi eşarfe, după ce vineri seară au avut loc incidente violente cu jandarmii, care au folosit gaze lacrimogene. Atunci, 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportaţi la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi. Manifestaţia s-a desfăşurat, însă, fără astfel de probleme.

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe - Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.