Hotărârea de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronunţată într-un proces în care proprietarul clădirii nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar Primăria Capitalei are obligaţia de a "legaliza" clădirea, susţine Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza. MBD precizează că, "în cazul absurd al demolării”, costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportaţi de municipalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Hotărârea prezentată de Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti drept titlu pentru demolare este în realitate o soluţie dispusă la şase luni după ce proprietarul, Millennium Building Development, a iniţiat această acţiune legală de regularizare. În plus, soluţia a fost pronunţată de o instanţă căreia nu i-a adus la cunoştinţă cererea de regularizare şi în cadrul unui proces în care MBD nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, şi clădirea Milenium se află în teren privat şi nu în teren public”, explică proprietarul, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Acesta mai susţine că Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universităţi şi experţi, din care reies legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului.

Proprietarul Cathedral Plaza mai spune că, "în cazul absurd al demolării", costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Capitalei.

"Primăria Municipiului Bucureşti are mai întâi obligaţia în faţa societăţii româneşti şi în faţa investitorului de a autoriza clădirea Cathedral Plaza şi de a pune capăt acestui abuz care durează din 2011”, mai spune Millenium, în opinia căruia Ţdemolarea ar fi un act nesăbuit, brutal, absurd şi care ar trăda o adevărată iresponsabilitate”.

Primăria Capitalei a transmis vineri că au fost iniţiate demersurile pentru desfiinţarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi costurilor urmând să fie făcută o nouă licitaţie publică, inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al municipiului Bucureşti.

 "Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniul evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de 1 milion de lei”, a explicat municipalitatea.

Reprezentanţii primăriei au precizat că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

Potrivit acestora, pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii privind clădirea de birouri Cathedral Plaza, cercetările nefiind finalizate.

"Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei ”Cathedral Plaza”. Următorul termen de judecată va fi în data de 10.05.2017”, mai spunea municipalitatea.

Tot vineri, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza, el explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord.

Arhiepiscopul Ioan Robu a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.