Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor (ANPCDDA) împreună cu Asociaţia „Caravana cu Medici” au participat pentru prima dată cu un proiect comun – The Safe Zone – la un festival de mare anvergură din România. În cele cinci zile de festival, medicii, psihologii şi voluntarii Autorităţii au interacţionat cu mii de participanţii la la Festivalul „Beach, Please!”, prin tururi mobile de informare şi sesiuni de prevenţie a consumului de substanţe.
Proiectul pilot - The Safe Zone - implementat pentru prima dată la Festivalul „Beach, Please!”, sub coordonarea ANPCDDA alături de Asociaţia Caravana cu Medici, a fost un real succes. În cele cinci zile de festival, medicii, psihologii şi voluntarii noştri au interacţionat cu mii de participanţi, se arată într-un comunicat de presă.
„Prin The Safe Zone, România a început să se alinieze bunelor practici internaţionale în ceea ce priveşte conştientizarea şi diminuarea riscurilor asociate consumului de droguri la marile festivaluri. La finalul celor cinci zile de festival, feedback-ul din rândul participanţilor, cu preponderenţă tineri, a fost unul pozitiv. Implicarea directă şi empatia au transformat acest spaţiu într-un adevărat punct de echilibru şi sprijin emoţional, demonstrând că prevenţia şi informarea pot merge mână în mână cu distracţia, în condiţii de siguranţă.”, a declarat preşedintele ANPCDDA, Rareş-Petru Achiriloaie.
În cadrul festivalului, echipa ANPCDDA şi Caravana cu Medici – alcătuită din psihologi, medici şi voluntari specializaţi – a oferit informaţii despre riscurile consumului de substanţe interzise, suport psihologic şi medical, se mai arată în comunicat.
Astfel, au avut loc interacţiuni directe cu peste 6.000 de participanţi, prin tururi mobile de informare şi sesiuni de prevenţie a consumului de substanţe.
”Sute de tineri au trecut voluntar pragul „The Safe Zone” pentru discuţii individuale şi consiliere psihologică.
Proiectul „The Safe Zone” face parte din strategia ANPCDDA de creştere a gradului de conştientizare în rândul tinerilor cu privire la riscurile consumului de substanţe psihoactive, precum şi pentru oferirea unor soluţii concrete de sprijin psihologic şi medical”, arată Agenţia.
Agenţia analizează posibilitatea, în funcţie de rezultatele proiectului, de a dezvolta o politică publică de reducere a riscurilor în marile festivaluri de muzică, cu obligaţii şi standarde clar definite pentru organizatori.
Prin această iniţiativă, ANPCDDA îşi reafirmă angajamentul de a extinde astfel de intervenţii în cadrul altor evenimente de masă, pentru a asigura un climat sigur şi sănătos pentru toţi participanţii, transmite Agenţia.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.