Nouă deputaţi PNL au depus la Senat o propunere legislativă care prevede că valoarea alocaţiei pentru copii se stabileşte în raport cu salariul minim de bază brut pe ţară, garantat în plată, pentru copii până în 2 ani, aceasta urmând a fi astfel de 20% din salariul minim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului, înregistrat joi la Senat, şi care îşi propune modificarea şi completarea Legii 61/1993 privind alocaţia pentru copii, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu salariul minim de bază brut pe ţară, garantat în plată. 

Astfel, copiii până în 2 ani vor primi o alocaţie lunară care reprezintă 20% din salariul minim de bază brut, acelaşi cuantum fiind prevăzut pentru copiii pânî în trei ani, care au un handicap. 

Alocaţia copiilor între 2 şi 18 ani va fi de 10% din salariul minim brut pe ţară. Cuantumul va fi de 30% în cazul copilului cu handicap. 

Iniţiatorii precizează în proiect că noile valori ale alocaţiei de stat pentru copii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

Deputaţii PNL menţionează în expunerea de motive că în România trebuie încurajată natalitatea, prin oferirea unui cadru legislativ predictibil şi care ăs răspundă nevoilor societăţii. 

”În contextul în care se trag tot mai multe semnale de alarmă privind declinul dmeografic al României, sprijinirea creşterii copiilor, prin alocarea unor fonduri sporite de la bugetul asigurărilor sociale, ar reprezenta un pas înainte în cederea asigurării unor condiţii mai bune pentru dezvoltarea generaţiilor viitoare”, se arată în documentul care justifică iniţiativa legislativă. 

În expunere se mai afirmă că ”această corelare a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, având drept sursă de finanţarea biugetul asigurărilor sociale, de stat, ar conduce la o revigorare a demografiei româneşti”. 

Propunerea legislativă este semnată de deputaţii PNL Vasile berciu, Virgil Guran, Răzvan Mironescu, Dan Motreanu, Mariu Popa Octavian, Elena Reuer şi Coriolan Simedru. 

Camera decizională, în cazul acestui proiect, este Camera Deputaţilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.