Autorităţile din Galaţi intenţionează să modernizeze şoseaua de centură a municipiului şi vor să depună un proiect pentru obţinerea de fonduri europene. Proiectul, în valoare de aproape 40 de milioane de euro, trebuie finalizat până în 28 decembrie, iar marţi, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru trecerea drumului în proprietatea Consiliului Judeţean, singura entitate care poate depune proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii locali din Galaţi au aprobat, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, solicitarea Consiliului Judeţean Galaţi de trecere a suprafeţelor de teren aferente şoselei de centură din domeniul public al municipiului Galaţi şi administrarea municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că, în acest fel, Consiliul Judeţean Galaţi va putea depune un proiect de circa 40 de milioane de euro pentru modernizarea şoselei de centură cu fonduri europene.

"Este vorba despre predarea drumului de centură a muncipiului Galaţi către Consiliul Judeţean care este în momentul de faţă singura entitate eligibilă pentru a atrage fonduri pentru un astfel de proiect. Este un proiect care cred că se va ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, din calculele noastre, cu tot ceea ce înseamnă perioada de licitaţii, cred că se va duce la aproximativ 3-4 ani de zile pentru implementare", a spus primarul.

El a precizat că modernizarea şoselei de centură va presupune lărgirea carosabilului la patru benzi, lucru care va rezolva o serie de probleme pe care le întâmpină în prezent şoferii.

"Este un proiect extrem de important pentru municipiul Galaţi pentru că ar rezolva extrem de multe probleme, pe de o parte legate de accesul traficului greu în municipiul Galaţi, iar pe de altă parte problemele care tot apar de fiecare din punct de vedere al accidentelor care au loc pe centura aceasta a noastră, sperăm să îl ducem la bun sfârşit pentru că termenele sunt foarte scurte, până pe 28 decembrie trebuie să depunem proiectul", a mai afirmat edilul.

Pentru realizarea acestui proiect, va fi însă nevoie de exproprieri, iar sumele necesare s-ar putea ridica la circa 1,5 milioane de euro, însă primarul susţine că aceşti bani vor face parte din cheltuielile eligibile din cadrul proiectului.

"La prima vedere vor fi 14 exproprieri din câte ştiu, e posibil să mai pară două-trei exproprieri, aproximativ 1,5 milioane de euro ar fi necesari pentru exproprieri, dar sumele vor putea fi avansate în momentul în care vom avea un studiu sau o evaluare, vorbim la nivel ipotetic acum. Urmează sa semnam parteneriatul cu CJ în vederea depunerii proiectului", a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea a precizat că centura oraşului va fi transformată în drum de interes judeţean, însă este nevoie de două hotărâri de Guvern pentru ca autorităţile să poată să depună proiectul, până pe 28 decembrie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, în vederea obţinerii finanţării. 

"Este un proiect vital, de importanţă strategică pentru judeţul Galaţi. Sper să şi fie implementat. Ca proiect, făcând conexiune cu un drum naţional - DN 26, care se intersectează cu un drum european TNT, Centura va avea un punctaj foarte mare, ceea ce mă face încrezător că va fi eligibil. Este un proiect al CJ, împreună cu municipiul Galaţi. Va fi un parteneriat între consiliile local şi judeţean - 10,98 de kilometri de drum municipal vor fi transformaţi şi clasificaţi în drum judeţean. În perioada imediat următoare, trebuie să obţin două hotărâri de Guvern, asta este temerea mea: una pentru clasificarea drumului şi alta pentru a trece suprafeţele de teren din patrimoniul Consiliului Local în patrimoniul Consiliului Judeţean. Avantajul este că, în momentul de faţă, mai sunt bani necheltuiţi pe această axă", a afirmat Costel Fotea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.