Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti organizează, pentru prima dată de la declanşarea pandemiei, procesiunea de Florii pe străzile Capitalei. Vor lua parte credincioşi şi preoţi din Bucureşti şi zonele învecinate. Pentru buna organizare a evenimentului Brigada Rutieră a Capitalei a stabilit mai multe restricţii de trafic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru a marca sărbătoarea Floriilor în Biserica Catolică de rit latin, duminică, pentru prima dată după declanşarea pandemiei, la Bucureşti va avea loc tradiţionala Procesiune de Florii, la care vor lua parte credincioşi, persoane consacrate şi preoţi din comunităţile şi parohiile romano-catolice din Bucureşti şi împrejurimi. Este prima dată când ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, va conduce procesiunea de Florii pe străzile Capitalei, după luarea în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti pe 11 ianuarie 2020, dat fiind că Paştele 2020 a fost celebrat în condiţiile stării de urgenţă, fără participarea credincioşilor în biserici, iar Paştele 2021, în condiţiile stării de alertă, cu participarea limitată la slujbe şi suspendarea procesiunilor”, a transmis Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, într-un comunicat de presă.  

Procesiunea va începe la ora 15.00, din Piaţa „Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfinţire a tradiţionalelor ramuri, şi se va încheia la Catedrala Sf. Iosif, având următorul traseu: Piaţa „Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif.  

Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. 

”Pentru credincioşii romano-catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă. Ne bucurăm că acum putem organiza din nou tradiţionala procesiune de Florii pe străzile Capitalei; în acelaşi timp, în această zi când la Sfânta Liturghie are loc vestirea Pătimirii Mântuitorului, îi purtăm în rugăciune pe toţi oamenii care suferă, din întreaga lume, în special pe cei care îndură consecinţele tragice ale războiului din Ucraina”, afirmă ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. 

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Duminica Floriilor celebrează intrarea solemnă a lui Isus Cristos în Ierusalim – eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea credincioşilor pe străzile oraşului – şi deschide Săptămâna Sfântă, care face amintirea Pătimirii lui Cristos şi culminează cu Sărbătoarea Învierii Domnului. 

Restricţii de trafic  

Brigada rutieră a Capitalei a transmis precizări cu ocazia evenimentului.  

- între orele 13.30 – 15.00, adunarea participanţilor la Biserica Franceză „Sacre Coeur” - Str. Cpt. Demetriade nr. 3, sector 1; 

- între orele 15.00 – 16.00, procesiune religioasă, pe traseul: Biserica Franceză „Sacre Coeur” – Statuia Aviatorilor – Bd. Aviatorilor – Piaţa Victoriei –Calea Victoriei – Str. General Berthelot – Catedrala Sf. Iosif.  

Deplasarea participanţilor se va face pe banda I de circulaţie, în sensul de mers, atât pe Bd. Aviatorilor, cât şi pe Calea Victoriei, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului circulaţia rutieră va fi restricţionată astfel: 
 

- pe Str. Cpt. Demetriade, între Bd. Aviatorilor şi Str. Emil Pangratti, între orele 14.40 – 15.00; 

- pe traseul de deplasare menţionat mai sus, pe banda I de circulaţie, precum şi pe străzile care acced către acesta; 

- pe Str. General Berthelot, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor la Catedrala „Sf. Iosif”. 

Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului şi de prevenire a accidentelor şi solicită conducătorilor de autovehicule: 

* să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate; 

* să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic; 

* să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate; 

* să reducă viteza atunci când trec pe lângă grupurile de pietoni şi să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic. 

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile semnalizate şi marcate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi. 

Jandarmii, prezenţi la toate manifestările din ţară 

”Duminică 10 aprilie, peste 500 de jandarmi vor acţiona la nivel naţional pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în preajma celor 1.900 de lăcaşuri de cult, cu ocazia desfăşurării manifestărilor cultural-religioase prilejuite de sărbătorirea Floriilor Catolice”, a transmis Jandarmeria Română.  

Jandarmii vor acţiona în zonele apropiate lăcaşelor de cult, unde vor avea loc manifestări religioase, dar şi pe căile de acces către acestea, în zona parcurilor şi a locurilor de agrement, cu misiunea principală de a oferi sprijin şi îndrumare cetăţenilor. 

Totodată, în acest sfârşit de săptămână, vor fi intensificate măsurile de ordine publică şi se vor desfăşura acţiuni preventive în zonele şi arterele intens circulate, pentru evitarea eventualelor situaţii ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.