Asociaţiile şi fundaţiile care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială vor putea să depună mai puţine documente atunci când solicită subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a decis Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul informează că a revizuit condiţiile de eligibilitate şi criteriile de evaluare a cererilor de subvenţii, pentru a încuraja dezvoltarea serviciilor sociale şi, implicit, facilitarea accesului persoanelor aflate în situaţii de dificultate la servicii sociale. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, au fost modificate şi completate în acest sens de către Guvern.

”Noile reglementări elimină din dosarul de solicitare a subvenţiei mai multe documente şi anume dovada personalităţii juridice, certificatul de acreditare şi licenţa de funcţionare, dovada situaţiei juridice a sediului, autorizaţia sanitară de funcţionare şi raportul de activitate pe 12 luni. De asemenea, a fost devansată cu o lună data limită de depunere a documentaţiei de solicitare a subvenţiei de la bugetul de stat - ultima zi lucrătoare a lunii septembrie, în loc de ultima zi lucrătoare a lunii octombrie, cum era prevăzut de normele metodologice în vigoare”, precizează Guvernul.

Pentru anul 2017, termenul limită pentru depunerea documentaţiei necesare rămâne 31 octombrie 2016. Totodată, Guvernul a clarificat şi modul în care se stabileşte cuantumul mediu lunar al subvenţiei pe beneficiar pentru situaţiile în care serviciile sunt acordate complementar iar o persoană fizică beneficiază simultan de serviciile acordate de mai multe unităţi de asistenţă socială.

”Astfel, cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 175 lei pentru serviciile acordate în cadrul unui adăpost de noapte sau centru de zi, complementar/cumulat cu masa la cantina socială sau alte servicii de acordare a hranei. Pentru serviciile acordate prin unitatea de îngrijire la domiciliu complementar/cumulat cu masa la cantina socială, cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 120 lei. În cazul subvenţiilor acordate din bugetul local, acest cuantum şi tipurile de servicii sociale subvenţionate se stabilesc prin hotărâre a consiliului local”, afirmă sursa citată.

În ceea ce priveşte condiţiile de eligibilitate, principalele modificări constau în eliminarea obligativităţii de încadrare în liniile prioritare de subvenţionare şi eliminarea condiţiei de prestare a serviciilor sociale de cel puţin 12 luni. Pe de altă parte, noile reglementări încurajează furnizorii de servicii sociale să atragă voluntari din categoria persoanelor vârstnice, prin menţionarea în mod expres, în cererea de solicitare a subvenţiei, a contractelor de voluntariat încheiate cu persoane vârstnice, ceea ce va asigura o mai mare vizibilitate a acestei nişe de voluntariat şi valorificarea potenţialului său. Asociaţiile şi fundaţiile selecţionate, precum şi nivelul subvenţiilor ce urmează să fie acordate de la bugetul de stat sunt aprobate prin ordin al ministrului Muncii, iar cele de la bugetul local sunt aprobate prin hotărâre a consiliului local. Subvenţia se acordă lunar, începând cu luna ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.