Medicii au confirmat primul caz de infectare cu West Nile din acest an, la o pacientă de 48 de ani din Slatina. Aceasta a ajuns la spital cu febră, cefalee, vărsături, greaţă şi dureri abdominale intense, fiind transferată, vineri, la Caracal, într-un spital non-COVID. Pacienta le-a declarat medicilor că în ultima vreme a stat mai mult în casă. Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări. La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Gogiu, purtătorul  de cuvânt al DSP Olt, a explicat, pentru News.ro, care este starea primului pacient cu boala West Nile confirmat în acest an în România.

“În data de 30 iulie 2021, o pacientă în vârstă de 48 de ani din mediul urban, din Slatina, s-a prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu următoarea simptomatologie: redoare de ceafă (n.red rigiditate), febră, cefalee, vărsături, greaţă, dureri abdominale intense, motiv pentru care în data de 4 august a fost investigate cu laboratorul pentru infecţia West Nile.

Proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.

Pacienta a declarat că a prezentat simptomatologie din 28 iulie şi că nu s-a deplasat având în vedere sezonul cald, că nu a fost la piscină, că nu a fost undeva cu soţul la pescuit, a spus în ancheta epidemiologică, a stat mai mult în casă.

Acum ştiţi, omul declară că a stat mai mult în casă, poate nu pune accentul, toată lumea iese să facă o cumpărătură sau poate seara a ieşit o jumătate de oră la o plimbare”, a declarat Gabriela Gogiu.

Aceasta a precizat că este primul caz înregistrat în acest an.

”La nivelul judeţului Olt este primul caz în acest sezon cald, putem recomanda populaţiei să se protejeze împotriva ţânţarilor, şi când prezintă imediat o simptomatologie , cu febră, greaţă, vărsături, poate să se manifeste total diferit la alte persoane, să vină la spital.

În fiecare sezon cald am avut cazuri confirmate pentru infecţia West Nile, dar nu s-au înregistrat decese, să ajungem la o stare general alterată de sănătate, să se ajungă la un deces“, a mai declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

Pacienta în vârstă de 48 de ani a fost internată initial în Spitalul Judeţean din Slatina, însă ulterior a fost transferată în această după amiază la Spitalul Municipal din Caracal.

Medicul de gardă de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Caracal, dr Mihaela Bârsan, a declarat, pentru News.ro, că pacienta se află acum într-o stare bună.

“Este foarte bine pacienta, nu mai are simptome, analizele sunt bune. Doamna a fost adusă aici pentru că Spitalul din Slatina este spital COVID, şi aici noi suntem non-COVID. Starea pacientei nu pune probleme în momentul de faţă”, a precizat medicul Mihaela Bârsan.

Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări. La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament. Dr. Florescu spune că simptomatologia bolii West Nile se poate confunda cu cea dată de boala COVID-19. Pentru West Nile nu există însă vaccin, aşa cum există pentru infecţia cu SARS COV 2. 

“Infecţia cu virusul West Nile este o boală din fericire cu un număr mic de cazuri grave la care formele asimtomatice sau foarte uşoare de boală sunt extrem de frecvente. Este o boală despre care se ştie de mult timp în spaţiul nostru geografic, în fiecare an există nişte cazuri de infecţie cu West Nile, în ţară, în special în sudul ţări, şi formele care ajung la spital sunt foarte puţine faţă de numărul total de infectări. De obicei ajung la spital persoanele vârstnice care fac probleme de meningo-encefalită, pentru că altfel se poate manifesta şi ca o boală febrilă simplă, nu este ceva de care să ne speriem neapărat, dar, evident, având în vedere că este o boală cu transmitere prin vectori este bine să avem grijă la aceste cazuri, este bine să aplicăm proceduri de dezinsecţie, şi dacă stăm la bloc şi dacă stăm la casă, să evităm înţepăturile de ţânţari în perioada asta pe cât se poate.

Există mai multe tipuri de manifestări clinice, cele cu aspect de meningo-encefalită sunt foarte puţine raportat la numărul total de infectări.

În momentul în care există o simptomatologie serioasă - febră, cefalee, vărsături - totdeauna trebuie să intrăm în atenţia unui medic, şi, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 testarea este practic de rutină în momentul acesta. Se face un screening a acestor cazuri cu febră, cu simptome asemănătoare cu infecţia cu SARS COV 2, da, dacă este o boală cu afectare vizibilă, cu febră, cu dureri musculare, atunci, da, evident, fiacare medic care vede un astfel de pacient îl poate testa.  

Pentru West Nile nu avem un tratament etiologic, din păcate, doar un tratament patogenic şi simptomatic, de susţinere a funcţiilor vitale, în funcţie de severitatea cazului respectiv. Antitermice, antiemetice dacă este vorba despre vărsături, perfuzii, hidratare, în funcţie de severitatea fiecărui caz.

Pentru West Nile nu avem vaccin aşa cum avem pentru SARS COV 2”, a declarat medicul primar de boli infecţioase Simin Aysel Florescu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.