Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, cere ministrului de Interne, Marcel Vela şi secretarului de stat Raed Arafat revocarea ordinului prin care a fost instituită carantina asupra cartierului Poştă, dar şi demiterea urgentă a prefectului Leonard Dimian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a transmis, joi după-amiază, o adresă către ministrul Marcel Vela şi secretarul de stat Raed Arafat prin care cere scoaterea de sub carantină a cartierului Poştă din municipiul Buzău.

”Am făcut o adresă către domnii Marcel Vela şi Raed Arafat prin care să fie revocat ordinul prin care cartierul buzoian Poştă a fost plasat sub carantină. Considerăm că este o măsură  nedreapta, excesivă şi abuzivă pentru că nu este normal ca Buzăul, aflat pe ultimul loc şi ca judeţ şi ca municipiu în ceea ce priveşte cazurile de infectare cu COVID-19, să aflăm că acest cartier a intrat în carantină. Din cele 2447 de persoane care locuiesc aici doar 70 sunt romi, iar această familie de la care a pornit totul locuieşte aici în marginea acestui cartier. Nu s-a luat o astfel de măsură la Bărbuleşti care este un sat cu  peste 50 de infectaţi şi s-a luat în cazul Buzăului care este ditamai oraşul. Nu este în regulă acest lucru”, a declarat, joi, Constantin Toma, într-oconerinţă de presă susţinută la marginea cartierului izolat.

În documentul transmis ministrului Vela şi şefului DSU, Toma prezintă situaţia existentă în cartierul carantinat şi solicită responsabililor de la Bucureşti suspendarea măsurii care ar fi fost luată ”în grabă şi fără cunoaşterea informaţiilor din teren”.

”Sunt total surprins că prefectul judeţului Buzău, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care şi-a asumat propunerea privind instituirea acestei carantine, pare că nu a cunoscut situaţia din teren şi nici nu m-a invitat la vreo şedinţă a Comitetului pe care îl conduce”, se arată în documentul transmis ministrului.

Mai mult, Toma le explică celor doi oficiali de la Bucureşti că prefectul Leonard Dimian i-ar fi cerut să nu ia anumite măsuri la nivelul municipiului Buzău care să fie mai dure decât cele cuprinse în ordonanţele militare, chiar dacă primarul şi membri Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă le-au considerat potrivite şi au făcut ca timp de 2 luni municipiul Buzău să fie pe ultimele locuri la numărul de infectaţi cu COVID-19.

De asemenea, primarul Constantin Toma consideră că prefectul Leonard Dimian avea la dispoziţie toate forţele pentru a impune prevederile ordonanţelor militare în cartierul unde de aproape o săptămână s-au infectat peste 30 de persoane, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că prefectul judeţului nu ar fi în stare să gestioneze aceste forţe.

”Am propus ministrului şi demiterea domnului Dimian pentru că gestionează foarte prost această situaţie. Nu este posibil ca primar să nu fiu invitat la nicio şedinţă CJSU. În condiţiile în care această casă este izolată aici de ce a trebuit să blocăm activitatea în tot cartierul? Domnul prefect avea în subordine toate forţele conform ordonanţelor militare. Putea oricând să extragă aceste persoane şi să le izoleze aşa cum sunt uzanţele. Cer domnului Vela şi Arafat să revină şi să revoce acest ordin. Nu cred că este normal ca municipiul Buzău cu cele mai puţine cazuri să fie în această situaţie”, a mai declarat primarul Constantin Toma în faţa jurnaliştilor.

Întrebat ce măsuri ar trebui adoptate în cazul în care demersul său va avea succes şi cartierul Poştă va fi scos de sub carantină Toma,  a spus că cea mai bună metodă pentru a-i proteja pe buzoieni este demiterea prefectului Leonard Dimian.

”O singură măsură este necesară pentru protejarea buzoienilor. Să fie schimbat prefectul pentru că conduce foarte prost această situaţie. De fapt, dânsul nu conduce”, a declarat  Toma.

Prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian, nu a dorit să comenteze afirmaţiile primarului Constantin Toma, dar a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Denisa Irimia, că se are în vedere limitarea răspândirii pandemiei.

”Prefectul judeţului Buzău, domnul Leonard Dimian, nu comentează demersurile domnului primar Constantin Toma, pe care le face posibilă libertatea de exprimare de care beneficiază fiecare cetăţean. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Leonard Dimian are ca preocupări esenţiale în această situaţie de urgenţă limitarea răspândirii Coronavirusului şi sănătatea populaţiei, nu dezbaterea politică. Buzoienii trebuie să ştie că autorităţile îşi fac datoria potrivit competenţelor şi iau cele mai bune decizii pentru siguranţa epidemiologică a cetăţenilor”, a transmis Denisa Irimia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.