Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a semnat, luni, contractul de furnizare pentru sisteme de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru 140 de autobuze, valoarea contractului fiind de 6,15 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sistemele vor fi livrate de o firmă din Bucureşti, iar finanţarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - Componenta C10 - Fondul Local. 
 
Prin aceeaşi sursă de finanţare, Primăria Iaşi va achiziţiona sisteme anti-coliziune şi pentru 150 de tramvaie. 
 
Suma totală obţinută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze şi 150 de tramvaie este de 28,11 milioane de lei.
 
Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze şi tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reuşind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. 
 
În mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe, respectiv camere video sau alt tip de echipament inteligent, controlate de ”Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic. 
 
Astfel, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor şi bicicliştilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale şi sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor şi tramvaielor să evite accidentul. 
 
”Această investiţie vine în completarea programului de modernizare a transportului public ieşean, pe care l-am susţinut în cea mai mare parte cu fonduri europene. Tot prin intermediul PNRR vom achiziţiona 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operaţional Regional (POR) avem 32 de tramvaie PESA şi Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri şi 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, graţie fondurilor europene, prin POR şi PNRR, Municipiul Iaşi va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie şi 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei”, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.