Primăria Timişoara implementează primul program de bugetare participativă al oraşului, suma de trei milioane de lei urmând să fie alocată pentru zece proiecte care vor fi selectate. Anul acesta, şi Consiliul Judeţean Timiş a avut un astfel de proiect, pentru care a alocat un milion de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În total, maximum 10 proiecte vor fi finanţate de Primăria Timişoara. Bugetul total disponibil va fi de 3 milioane de lei. Proiectele se vor subscrie unui obiectiv de interes general: Oraşul mobil, Oraşul verde, Oraşul relaxat, Oraşul comunităţilor şi Oraşul digital.
 
"Venim cu mai multe noutăţi: întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată şi gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare şi formare a cetăţenilor care doresc să depună proiecte şi vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfăşurării programului. Timişoara decide! este un program al comunităţii locale, în care cetăţenii sunt implicaţi în toate etapele: de la generarea de propuneri de proiecte, votarea lor, iar apoi, implementarea şi monitorizarea soluţiilor”, a declarat primarul Dominic Fritz.
 
Primăria va pune la dispoziţia participanţilor sesiuni de formare pentru noul proces participativ. Pot participa la campanie, prin propunere de proiecte şi votare, toţi cetăţenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Timişoara şi au vârsta de minim 16 ani. 
 
De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte şi asociaţiile, fundaţiile, societăţile comerciale cu sediul social în municipiul Timişoara, precum şi grupurile de cetăţeni fără personalitate juridică.
 
Proiectele alese prin vot de timişoreni vor fi incluse în bugetul local şi implementate de Primăria Municipiului Timişoara. În funcţie de complexitatea lor, proiectele câştigătoare pot începe în acest an sau în cel următor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul "Propus de timişoreni".
 
Dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de hotărâre se va desfăşura în 9 decembrie, de la ora 17, prin platforma online Zoom.
 
În acest an, Consiliul Judeţean Timiş a alocat un buget participativ de 1 milion de lei, iar în urma selecţiei, două proiecte au câştigat votul publicului. Este vorba despre pista de biciclete Timişoara - Dumbrăviţa - Giarmata şi Orăşelul Siguranţei, la Lugoj.
 
Pista de biciclete pe traseul Timişoara - Dumbrăviţa - Giarmata şi Orăşelul Siguranţei - Mini-Lug au întrunit cele mai multe voturi din partea oamenilor. Mai precis, 4.538 de voturi au fost adunate pentru pista de biciclete, proiect pentru care suma solicitată a fost de 500.000 lei, în timp ce pentru înfiinţarea Orăşelului Siguranţei au votat 3.199 de oameni, iar proiectul va fi finanţat cu 431.278 lei. În total, aproape 70 de proiecte au fost înscrise în competiţie, dintre care 16 au întrunit condiţiile necesare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.