Primăria Sectorului 1 precizează, după sesizările privind defrişările de copaci, că pe Şoseaua Kiseleff sunt tăiaţi, cu avizul Primăriei Capitalei, 72 de arbori uscaţi, care erau un pericol pentru siguranţa pietonilor şi maşinilor, iar în locul acestora vor fi plantaţi alţi arbori, în toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţia s-a autosesizat în cazul arborilor uscaţi de pe Şoseaua Kiseleff, aflaţi în pericol de prăbuşire.

“Administraţia locală a demarat, încă de săptămâna trecută, defrişarea a 72 de arbori, majoritatea dintre aceştia fiind uscaţi în proporţie de  80% - 100%. Aceşti copaci constituiau un pericol pentru siguranţa pietonilor şi a autoturismelor care  tranzitează această zonă. Menţionăm că toţi arborii defrişaţi vor fi replantaţi, pe acelaşi aliniament, în această toamnă. Administraţia Domeniului Public Sector 1 (ADP) execută lucrările de defrişare în baza avizului nr. 3126/1418344 eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti în data de 29 iunie 2016”, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Primarul Dan Tudorache susţine că toţi arborii tăiaţi erau uscaţi şi reprezentau un pericol în cazul unor fenomene meteorologice extreme, iar prin decizia luată s-a dorit eliminarea “des-întâlnitului termen «luat prin surprindere»”.

Edilul de sector precizează că defişarea celor 72 de copaci a avut avizul prealabil al specialiştilor din Primăria Capitalei, “fără aprobarea cărora nu putea avea loc”.

Defrişarea şi toaletarea copacilor se face doar în baza unui aviz emis de către Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei, care poate fi solicitat atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

“Primăria Sectorului 1 nu eliberează avize pentru defrişarea şi toaletarea arborilor, acesta fiind atributul exclusiv al Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, atât pentru copacii de pe domeniul public, cât şi pe domeniul privat din Municipiul Bucureşti. Lucrările de toaletare se execută, cu precădere, primăvara şi toamna, în perioada de repaus vegetativ a arborilor, pentru a nu fi afectat echilibrul biologic al acestora. Excepţie fac ramurile rupte, cât şi lucrările de defrişare, pentru care se execută lucrări în orice perioadă a anului”, mai arată Primăria Sectorului 1.

Administraţia locală precizează că, de la începutul anului, a luat măsuri de toaletare şi punere în siguranţă a copacilor din Sectorul 1, în special în zona şcolilor, a spitalelor şi a altor instituţii publice.

“Numai în anul 2016, angajaţii Administraţiei Domeniului Public au defrişat 214 arbori şi au făcut 1.703 toaletări”, susţin reprezentanţii autorităţii locale.

Primăria Sectorului 1 menţionează că locuitorii din această zonă administrativ-teritorială trebuie “să dea dovadă de spirit civic” şi să semnaleze, în scris, la sediul ADP Sector 1, din Bulevardul Poligrafiei nr. 4, sau pe adresa de mail secretariat@adp-sector1.ro despre copaci uscaţi care ar putea fi un pericol pentru oameni.

Precizările au fost făcute de Primăria Sectorului 1 după ce Clotilde Armand, care a candidat din partea USB la Primăria Sectorului 1, a scris, pe pagina de Facebook, vineri, că mai mulţi cetăţeni i-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR. Clotilde Armand i-a cerut primarului Gabriela Firea să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia.

În urma reacţiilor apărute pe reţelele de socializare, primarul Gabriela Firea a afirmat că “nu a «ordonat» nici în scris, nici verbal tăierea vreunui copac din Bucureşti”, acţiunea de depistare şi înlăturare “a copacilor bătrâni sau bolnavi în procente cuprinse între 80-100%” fiind realizată de către Administraţiile Domeniului Public din cele şase sectoare ale Capitalei, precum şi de administratorii spaţiilor verzi din Bucureşti, de stat sau private.

“Direcţia Generală de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, această acţiune, în urma numeroaselor sesizări şi plângeri venite din partea asociaţiilor de locatari sau proprietari ori a cetăţenilor, deoarece aceşti arbori au devenit un pericol pentru populaţie: numai în ultima perioadă, 7 copii au ajuns la spital pentru că au fost loviţi de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, în timpul unei vijelii, peste o maşină. Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu şi a li se răspunde oricăror întrebări legate de acest subiect”, a spus Gabriela Firea.

Clotilde Armand şi mai multe persoane constituite în Grupul Consilierilor Locali ai USB în Consiliul Local al Sectorului 1 au transmis, vineri, Serviciului Întreţinere, Amenajare Spaţii Verzi şi Tratamente Fitosanitare din cadrul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti o cerere prin care au solicitat oprirea de îndată a lucrărilor de toaletare sau defrişare a vegetaţiei din Grădina Cişmigiu, monument clasa A, şi Parcul Herăstrău, monument clasa B, precum şi “crearea unor condiţii de legalitate pentru executarea lucrărilor de intervenţie”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.