Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că ELCEN va solicita din nou, pe baza unui mandat validat de ANAF, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET, ceea ce ar duce RADET direct în faliment. "Săptămâna aceasta, acelaşi Dl. Dragnea, prin reprezentanţi guvernamentali, duce în faliment RADET şi ELCEN, prin faptul că ELCEN şi ANAF - cu o proaspătă conducere -, refuză aprobarea Planului de reorganizare", susţine primarul general, Gabriela Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Energiei că ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe Planul de reorganizare a RADET. La ultima şedinţă, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN şi a dat si o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe Plan, în caz contrar urmând să declanşeze falimentul", se arată într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei, care menţionează că aceste aspecte sunt cunoscute atât de reprezentanţii Ministerului Energiei, cât şi de cei ai ELCEN şi ANAF.

Potrivit acestora, mandatul primit de la Ministerul Energiei şi validat de ANAF va duce direct RADET-ul în faliment, şi, pe cale de consecinţă, ELCEN-ul.

"În primul rând, îi asigur pe bucureşteni ca furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional şi omeneşte posibil atât pentru salvarea RADET- instituţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. Am acceptat inclusiv sa plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanţa ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producţie al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport şi distribuţie, gestionat de RADET, în interesul cetăţenilor. În toată ţara, CET-urile au fost transferate gratuit către primării. În Bucureşti, nu se poate realiza acest transfer nici cu bani mulţi! Iată ce înseamnă răzbunarea politică la un alt nivel. Săptămâna trecută, Dl. Dragnea - cel care conduce de facto Guvernul şi ţara -, a impus Ministerului de Finanţe să ne taie bugetul cu un sfert, faţă de anul trecut. Săptămâna aceasta, acelaşi Dl. Dragnea, prin reprezentanţi guvernamentali, duce în faliment RADET şi ELCEN, prin faptul că ELCEN şi ANAF - cu o proaspătă conducere -, refuză aprobarea Planului de reorganizare", susţine primarul general, Gabriela Firea.

În comunicat se arată că Primăria Capitalei a iniţiat o dezbatere cu toate grupurile politice din Consiliul General pe tema situaţiei sistemului de termoficare din Bucureşti. La prima întâlnire au participat reprezentanţii RADET şi ai ELCEN, administratorii speciali şi judiciari ai celor două organizaţii, reprezentanţi ai sindicatelor RADET şi ELCEN, consilieri generali - lideri de grup sau membri ai Comisiei pentru Utilităţi Publice a CGMB.

"Am avut o primă discuţie, dar vom mai avea şi altele în perioada următoare, până ajungem la un consens în ceea ce priveşte modul de rezolvare a situaţiei sistemului de termoficare din Bucureşti. Este imperios să avem o Strategie sustenabilă şi pe termen lung care să ne permită să investim în termoficare, pentru a nu mai avea în Bucureşti situaţii în care, în fiecare iarnă, discutăm despre avarii, despre ţevi vechi de 50 de ani, deşi aveau durata normată de viaţă 25 de ani! Ne trebuie un plan agreat de întregul Consiliu General, la nivel politic, cu soluţii venite de la toate grupurile politice, de la experţi, de la toţi cei care sunt interesaţi de binele sistemului. Nu vrem sa impunem nicio decizie, eu şi colegii mei suntem deschişi oricăror idei şi soluţii", spune Firea.

În cadrul şedinţei Comisiei de Utilităţi Publice a Consiliului General al Municipiului Bucureşti s-a subliniat că fără delegarea serviciului de termoficare către Compania Municipală Energetica, singura entitate care deţine expertiza şi licenţele necesare şi obligatorii prestării serviciului public, se pierd fonduri europene în valoare de 176 de milioane de euro, pentru modernizarea sistemului de termoficare.

În prezent, PMB este pregătită să depună cererea de finanţare, fiind finalizate, transmise şi aprobate de JASPERS studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu şi analiza instituţională, toate aceste documente făcând referire la delegarea serviciului către Compania Municipală Energetica Bucureşti.

"În acest sens, unica soluţie este delegarea gestiunii serviciului public de producere, transport şi distribuţie al energiei termice către Compania Energetica Bucureşti. Această delegare era obligatorie încă din anul 2007, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 51/2006 a serviciilor publice şi a Legii speciale nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. Primarul General a anunţat că va iniţia un proiect de Hotărâre privind confirmarea înfiinţării şi delegarea serviciului public de termoficare către Compania Municipală Energetica", arată reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Reprezentanţii Companiei Municipale Energetica au arătat că în prezent societatea derulează deja contracte de reabilitare a 63 de kilometri de reţea primară. Alte proiecte vizează realizarea de studii de fezabilitate privind reţeaua de termoficare, studiul de soluţie în vederea dezvoltării unei noi unităţi de producere a energiei termice in cogenerare, de înaltă eficienţă (CET) - studiu realizat cu finanţare de la Guvernul Japoniei în baza memorandumului încheiat între PMB, Ministerul Energiei şi compania japoneză ITOCHU, studiul realizat anul trecut pentru modernizarea CET Piaţa Presei etc.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii RADET au subliniat că pe parcursul anului trecut au fost realizate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, investiţii în sistemul de termoficare atât în ceea ce priveşte întreţinerea reţelei de distribuţie, cât şi în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente.

Următoarea întâlnire pe această temă va avea loc în cel mai scurt timp, mai spun reprezentanţii Primăriei Capitalei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.