Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care cere abrogarea de urgenţă a OUG privind modificarea codurilor penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu.

Şeful statului aminteşte că la data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Preşedintele menţionează că, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă ”numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată” şi precizează că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ”ceea ce pune în discuţie însăşi necesitatea acestui demers”.

Klaus Iohannis mai arată, în scrisoare, că Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, competenţa de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti, iar, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, CSM a fost eliminat.

Preşedintele subliniază că ”acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar”.

”Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanţă de urgenţă le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice, vă solicit abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în finalul scrisorii preşedintelui Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.