Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul în care duminică va avea loc sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej, preşedintele României a evocat relaţia tradiţională deosebită dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română. De asemenea, Klaus Iohannis a apreciat demersurile celor două Patriarhii în vederea intensificării dialogului între biserici, în beneficiul tuturor credincioşilor, al binelui comun şi al păcii.

Preşedintele României le-a transmis Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi Preafericirii Sale Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, urările sale de slujire rodnică.

Totodată, Klaus Iohannis le-a urat credincioşilor care vor participa, duminică, la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, în cinstirea eroilor neamului, cele mai bune gânduri şi pace sufletească.

Sanctitatea Sa Bartolomeu al Greciei se află la Bucureşti pentru a participa la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, care va avea loc duminică.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, un mesaj de apreciere Patriarhului Daniel, dar l-a informat că nu va putea participa la evenimentul de duminică.

"Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte. Participarea Patriarhului Ecumenic Sanctitatea Sa Bartolomeu I, împreună cu ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori, arată legătura profundă care ne uneşte în spiritul credinţei şi al valorilor creştine pe care Biserica le cultivă în societate. Ridicarea Catedralei Naţionale a fost posibilă printr-un efort susţinut al Bisericii Ortodoxe Române şi al credincioşilor. Acest locaş de rugăciune ne aduce împreună într-unul dintre cele mai importante momente pentru poporul român: celebrarea Centenarului Marii Uniri”, i-a transmis Klaus Iohannis, vineri, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel. 

Şeful statului a afirmat, însă, că, din motive ce ţin de agenda europeană, nu va putea participa la evenimentul de duminică. Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles pentru a discuta acordul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Evenimentele care marchează sfinţirea Catedralei Naţionale au debutat, vineri, odată cu sosirea la Bucureşti a Sanctităţii Sale Bartolomeu al Greciei.

Patriarhul Ecumenic, însoţit şi de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt preasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, a adus racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00. 

Sâmbătă, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, la ora 13.00. 

Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârşită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alţi ierarhi.

Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va avea loc Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Duminică, începând cu ora 8.00, va fi oficiată Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.

Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

Însă, după finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Duminică seară, începând cu ora 18.30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române şi a Orchestrei Naţionale „Lăutarii din Chişinău”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a confirmat pentru Recorder că nu a dat aviz pentru evenimentul de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, la care sunt aşteptaţi 30.000 de credincioşi. Acţiunea fiind în afara legii, evenimentul se va desfăşura „pe răspunderea proprietarului“, potrivit ISU.

Legea interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului.

"Este ilegală punerea în funcţiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susţine Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Aşa cum a anunţat Patriarhia, Catedrala Mântuirii Neamului se află în acest moment în stadiul „la roşu“, construcţia urmând a fi finalizată în anul 2024. Pentru că nu poate obţine aviz de securitate pentru o construcţie aflată în acest stadiu, BOR a trimis o simplă înştiinţare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

"Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenţia organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul şantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului“, a explicat Daniel Vasile.

Reprezentanţii ISU au precizat că, deşi vor fi puşi în situaţia de a participa la o acţiune ilegală, vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca ziua de duminică să nu fie marcată de niciun eveniment special.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.