Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, prin care se introduce un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, care reprezintă un sistem de interes national, complementar sistemelor inteligente de transport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România, într-un sistem integrat, şi condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate cu ocazia monitorizării.

”Acest sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România se va denumi e-SIGUR şi reprezintă un sistem de interes national, complementar sistemelor inteligente de transport. E-SIGUR procesează automat datele şi informaţiilor din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes naţional şi va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezenţă în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri şi posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice”, se arată în proiect.

Liderul USR Cătălin Drulă afirma, după votul din plenul Camerei Deputaţilor, că acest proiect de lege vine să îndeplinească un jalon pe care l-a pus în PNRR.

”E vorba de introducerea unei legislaţii prin care controlul contravenţiilor rutiere să se poată face în mod eficient şi eficace, cu mijloace automate. În afară de asta, în PNRR mai sunt 1.000 de camere de măsurat viteza, fixe, 300 de radare mobile, 500 de alte sisteme de control automat. Acum, dacă avem legislaţia, ea mai trebuie pusă şi în practică, şi aici e un termen cam larg în lege, după părerea mea, 24 de luni. Sper să se mişte cât mai repede Ministerul Afacerilor Interne. Pe un proiect pe fonduri europene am văzut că mai degrabă erau preocupaţi să cumpere BMW-urile din acel proiect, un proiect care conţinea 4.000 de sisteme mobile, şi etilometre, şi alte echipamente pentru siguranţă rutieră. Acest proiect este extrem de important pentru siguranţa rutieră din România ca aceste sisteme automate de generat procese-verbale, de procesat, de reducere a birocraţiei şi a portiţelor de scăpare să fie cât mai repede puse în practică”, spunea deputatul USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.