Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a declarat marţi că România plăteşte peste 100 de milioane de euro ca despăgubire deţinuţilor pentru că guvernanţii care au fost la putere nu au îmbunătăţit condiţiile de detenţie. El a mai spus că deţinuţi care oricum cheltuiesc din banul public cam 200 de lei pe zi, astfel că aproximativ 6.000 de lei se duc pe drepturile şi libertăţile deţinuţilor în penitenciare, cam cât câştigă doi profesori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ce ne-a făcut pe noi să avem aceste acţiuni sindicale au fost informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora coaliţia de guvernare intenţionează să modifice drastic legea pensiilor militare. Dacă până acum două luni de zile Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă spuneau că pensiile militare nu vor fi reformate, iată că zilele acestea discursul celor doi politicieni de top din România s-a schimbat şi pensiile sunt în Parlament”, a spus Dorobanţu, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a arătat că acest sector de apărare ordine publică nu mai este atractic pentru angajaţi. ”Au fost concursuri de încadrare unde concurenţa a ajuns la nici măcar unu pe loc”, a spus Cosmin Dorobanţu, precizând că motivele sunt lipsa predictibilităţii acestui sistem penitenciar şi discursul partidelor politice, care a făcut să dispară încrederea tinerilor în aceste instituţii de forţă ale României.

”Noi avem un acord, un parteneriat cu statul în care statul vine cu o serie de drepturi şi obligaţii pe care noi le acceptăm sau nu. (..) Politicienii s-au învăţat să fure şi din ce în ce mai mulţi politicieni fie ai puterii sau ai opoziţiei iau ajuns la puşcărie şi acum se vaită de condiţiile de detenţie din puşcărie dar când erau la guvernare au uitat cu totul de condiţiile din penitenciare. Pentru asta, România plăteşte peste 100 de milioane de euro ca despăgubire deţinuţilor din banii dvs, ai mei, ai celor care se uită la noi, pentru că guvernanţii care au fost la putere nu au îmbunătăţit condiţiile de detenţie şi fiecare cetăţean plăteşte această despăgubire care se duce în buzunarele deţinuţilor. Deţinuţi care oricum cheltuiesc din banul public cam 200 de lei pe zi, cam 6.000 de lei se duc pe drepturile şi libertăţile deţinuţilor în penitenciare, cam cât câştigă doi profesori”, a spus Dorobanţu. 

Despre acţiunile de protest, Cosmin Dorobanţu a arătat să o să ii aducă statul în situaţia de a deschide uşile şi a returna infractorii”.

”Să îi returnăm să îi ţină ei acolo pentru că mulţi dintre ei au fost în Parlament înainte de a ajunge la puşcărie”, a spus el. 

Liderul de sindicat a subliniat că cei din sistem nu au voie să facă grevă. ”Noi nu avem voie să facem dar suntem foarte inventivi şi am ales o altă formă de protest similar grevei. La stat birocraţia a atins cote alarmante, legislaţia stufoasă, avem deficit acut de personal de 30%, o precaritate a dotărilor pe care nu am mai avut-o niciodată în istorie”, a afirmat Dorobanţu, precizând că poliţiştii din penitenciare vor fi foarte riguroşi cu procedurile. 

El a anunţat că primele penitenciare care vor bloca activitatea prin exces de zel vor fi penitenciarele din Craiova, Bistriţa şi Bacău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.