Preşedintele Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, Vişinel Bălan, afirmă, marţi, că 11.117 copii abandonaţi au petrecut Crăciunul în cel mai nefericit spaţiu, respectiv casa de copii, neavând şansa unei familii. Bălan cere înfiinţarea unui registru naţional al familiilor de plasament şi reiterează ideea desfiinţării treptate a meseriei de asistent maternal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din totalul copiilor aflaţi în grija statului, 13.097, doar 1.980 au avut şansa de a petrece Căciunul într-o familie. Exact 15% din copiii abandonaţi în aceste lagăre au avut şansa la o familie, restul condamnaţi. Mi-aş dori ca doamna Gabriela Firea să-şi prioritizeze agenda în favoarea acestei categorii de copii. Copii condamnaţi la neputinţă, nepăsare şi lipsiţi de orice formă de apărare”, a scris, marţi, pe Facebook, Vişinel Bălan.  

Acesta consideră necesară dezvoltarea unui registru online cu privire la familiile de plasament la nivel naţional.  

”Asistenţa maternală trebuie desfiinţată, treptat, şi încurajat familia de plasament, respectiv adopţia. Mă ofer să asigur servicii de consultanţă gratuită Ministerului Gabriela Firea, precum şi Autoritatea Naţională - Persoane cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, în vederea dezvoltării unei strategii de comunicare pentru a determina potenţiali părinţi români să ia în îngrijire copii abandonaţi, sau chiar să-i adopte”, a mai scris Bălan.  

Potrivit acestuia, copiii abandonaţi trebuie să crească într-o familie, nu în instituţii de stat sau private, dreptul copiilor la o familie fiind prevăzut în Constituţie. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.