Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării a şters, împreună cu mai mulţi demnitari, mesajele xenofobe şi rasiste mâzgălite pe cortul din Piaţa Universităţii amplasat cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Csaba a atras atenţia că intoleranţa este în creştere în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Poate e uşor să ştergem mesaje de pe cort dar e greu să ştergem efectele din sufletul comunităţii rome. Îmi exprim îngrijorarea că suntem într-o spirală în care intoleranţa e în creştere în România nu doar faţă de romi. E o problemă de a aplica legea. Legislaţie există”, a spus Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a discriminării.

Asztalos Csaba a şters, în mod simbolic, cu o cârpă mesajele xneofobe şi rasiste scrise pe cortul instalat în Piaţa Universităţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Iniţiativa ştergerii mesajelor i-a aparţinut Aurei Răducu, ministrul Fondurilor Europene şi a fost preluată inclusiv de Adrian Curaj, ministrul Educaţiei. Raluca Prună, ministrul Justiţiei şi Răzvan Sava, primarul interimar al Municipiului Bucureşti.

„Trebuie să terminăm cu imagini de acest fel care strică toată istoria şi potenţialul acestei ţări. Să încercăm să ne schimbăm comportamentul să fim europeni ai secolului XXI. Vom încerca să aplicăm programe şi fonduri UE pentru a elimina astfel de lucruri. În minister am plăcerea să lucrez cu o echipă din minoritatea romă. Am un secretar de stat, experţi, consilieri cu probleme de sănătate şi oricând puten deveni minoritari, deci respectaţi-ne. Vă invit să ştergem împreună aceste mizerii”,  a spus Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă au apărut mesaje jignitoare la adresa romilor inscripţionate pe cortul instalat în Piaţa Universităţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, iar un echipaj a dispus sancţionarea firmei de pază care ar fi trebuit să asigure ordinea în zonă.

„Având în vedere cele petrecute pe parcursul nopţii la cortul amplasat în zona Universitatii, unde se sărbătoreşte Ziua Rrmilor, Poliţia Capitalei, prin Sectia 10 de Politie, s-a autosesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvarşirii infracţiunii de incitarea la ură sau discriminare, în conformitate cu articolul 369 din Codul Penal. Au fost contactaţi reprezentanţii organizatorilor, pentru a depune plângere şi urmează a se stabili şi activităţile pe care le-a avut firma de pază angajată de organizatori”, a declarat comisarul şef Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

În cazul în care deţinătorii cortului vor depune plângere, dosarul va fi încadrat şi pentru infracţiunea de distrugere.

Incitarea la ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă potrivit Codului penal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.