Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a declarat, joi, la Alba Iulia, întrebată dacă consideră că ar trebui sancţionaţi părinţii care nu îşi vaccinează copiii, că până să se ajungă la o astfel de soluţie părintele ar trebui informat "nu numai despre efectul benefic al vaccinului asupra copilului lui, ci şi despre efectul negativ pe care lipsa de vaccin l-ar aduce copilului lui”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Coman a spus, la finalul unei conferinţe despre prevenirea abandonului şcolar, că deşi există opinii potrivit cărora părintele ar trebui decăzut din drepturi dacă refuză vaccinarea copilului, crede că până să se ajungă la această soluţie părintele ar trebui informat.

"În cazul vaccinului, sigur că, pentru binele fiecărui copil, atâta vreme cât specialiştii, adică medicul, spun că copilul trebuie vaccinat, categoric trebuie vaccinat. Pe de altă parte, există opinii care spun că părintele ar trebui decăzut din drepturi. Cred că până să ajungi la o soluţie de genul acesta, trebuie să-l convingi pe părinte. Eu nu cred că un părinte nu vrea decât binele copilului, dar el trebuie să-l înţeleagă, pentru că sunt părinţi care pot spune: bun, eu consider că nu am nevoie de vaccin. Poate nu i s-a explicat suficient, poate nu a fost suficient informat şi, de asemenea, consider că părintele ar trebui informat nu numai despre efectul benefic al vaccinului asupra copilului lui, ci şi despre efectul negativ pe care lipsa de vaccin l-ar aduce copilului lui, dar şi altor copii din jur” a mai spus Coman.

Potrivit sursei citate, ar trebui să existe o cale de mijloc care să presupună o informare serioasă la început, o monitorizare, şi nu să se ajungă direct la sancţiune.

"Cred că o cale de mijloc, adică informare serioasă la început, după care monitorizarea cazurilor în care nu se respectă această lege, este calea, şi nu direct o sancţiune, de la început fără ca ea să fie înţeleasă sau, ştiu şi eu, acceptată de către părinte", a afirmat Gabriela Coman.

Întrebată dacă s-ar putea introduce sancţiuni în legislaţia românească pentru părinţii care refuză să îşi vaccineze copii, Coman a spus că există voci care susţin acest lucru, dar şi altele care susţin că nu se va rezolva problema prin sancţionarea părintelui.

"Există voci care susţin o sancţiune fără niciun drept de apel, există alte voci care spun: bun, dar sancţionându-l pe părinte, şi aici este o bucată de adevăr, sancţionându-l s-ar putea ca să nu rezolvi situaţia copilului, s-ar putea ca cumplita sancţiune pe care i-o aplici părintelui să-i afecteze şi pe alţi copii din familia respectivă, şi atunci, ştiu şi eu, demersul pe care l-ai făcut să nu fie cu finalitatea pe care ai dorit-o.  Deci eu, repet, susţin în continuare că avem încă nevoie de mult sprijin pentru a ajunge în cele mai izolate comunităţi rurale pentru o educaţie parentală profundă astfel încât fiecare dintre părinţi să înţeleagă ce e bine, ce e nevoie şi ce e absolut necesar pentru copilului lui”, a mai spus Gabriela Coman.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a participat, joi, la Alba Iulia, la o conferinţă privind prevenirea abandonului şcolar prin înfiinţarea unor centre educaţionale.

În judeţul Alba, funcţionează una dintre cele mai mari reţele din ţară de astfel de centre înfiinţate într-un parteneriat între Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, mai multe administraţii locale fiind finanţate şi cu sprijinul Guvernului Elveţiei.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.