Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a participat, alături de omologi din organismele electorale din statele Uniunii Europene, la Reuniunea la nivel înalt a Reţelei Europene de Cooperare privind Alegerile, care s-a desfăşurat la Bruxelles în perioada 23-24 octombrie 2023. Evenimentul, care a inclus un amplu proces de consultare pentru pregătirea comună a proceselor electorale din anul 2024, a fost deschis de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, arată AEP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere experienţa Autorităţii Electorale Permanente şi bunele practici în materie electorală, preşedintele AEP, Toni Greblă, şi directorul Direcţiei Reglementări, contencios electoral şi coordonarea aplicării unitare a legislaţiei, Octavian Chesaru, au prezentat, în cadrul reuniunii, aspecte relevante privind transparenţa proceselor electorale şi capabilităţile sistemelor informatice utilizate în cadrul alegerilor din România”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

“Este datoria şi responsabilitatea noastră, a tuturor organismelor electorale din Uniunea Europeană, de a asigura organizarea unor alegeri libere, corecte şi democratice, mai ales în actualul context european care se confruntă cu provocări fără precedent. Cu sprijinul specialiştilor Comisiei Europene, am demarat procese ample de consultare pentru ca, atât alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cât şi pentru celelalte tipuri de scrutinuri de anul viitor să se desfăşoare în cel mai bun şi eficient mod posibil. Cheia succesului rămâne transparenţa procesului electoral şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la vot, într-un efort comun de sporire a încrederii electoratului, în special a tinerilor, în utilitatea votului pentru societate. Riscurile din domeniul cyber-security, fake-news-ul şi alte provocări asociate procesului electoral reprezintă în continuare aspecte relevante pe agenda europeană şi pot fi reduse doar printr-un efort comun de transparenţă şi prin asigurarea unor dezbateri reale şi democratice”, a afirmat preşedintele AEP, Toni Greblă, potrivit comunicatului.

Totodată, în cadrul reuniunii de lucru de la Bruxelles, conducerea AEP a arătat că transparenţa proceselor electorale este un element esenţial pentru creşterea încrederii cetăţenilor în alegeri, iar observarea alegerilor este unul dintre mijloacele importante prin care este asigurată integritatea, transparenţa şi credibilitatea proceselor electorale.

”În acest sens, preşedintele AEP a adresat participanţilor la reuniune invitaţia de a participa, în calitate de observatori, la procesele electorale organizate în ţara noastră în anul 2024, inclusiv la cele pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European”, afirmă AEP.

În plus, a fost apreciat faptul că România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care au reglementate în legislaţia electorală sisteme de acreditare atât pentru observatori naţionali, cât şi internaţionali. De asemenea, a fost menţionat faptul că sistemul electoral din România este caracterizat de digitalizarea unor proceduri esenţiale, sporind încrederea cetăţenilor în alegeri. Pentru instrumentele informatice utilizate în procesele electorale din ţara noastră au fost implementate ample măsuri de garantare a rezilienţei şi siguranţei, nefiind sesizate incidente de integritate sau securitate cu privire la acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.